Mennyből a matrac: a latex

Az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik, hogy minél nyugodtabb, komfortosabb körülmények között aludjunk, illetve kipihenve, feltöltődve keljünk.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

És amennyire könnyű feladatnak is tűnik ez elsőre, belegondolva annyi buktatót rejt. Gondoljunk csak – a teljesség igénye nélkül - az utca forgalmára, a redőny rései között szemünkbe világító közvilágításra vagy a matracra, ami miatt 2 óránként kell helyzetet változtatunk.

Cikkünkben most ez utóbbival fogunk foglalkozni és bemutatunk egy típust, amire nyugodtan tekinthetünk egyfajta matracipari Jolly Jokerként is.Cikkünkben most ez utóbbival fogunk foglalkozni és bemutatunk egy típust, amire nyugodtan tekinthetünk egyfajta matracipari Jolly Jokerként is.

De mi fán terem valójában a latex?

Kaucsukfán. Vagyis pontosabban a fa kérgéből óvatosan kinyert gumitejből készítik, vulkanizálással, ami az anyag megszilárdítása és a hőmérsékletváltozásokkal szembeni ellenállóképességének kialakítása miatt fontos lépés.

A natúr latexek esetén 35-60%-os arányban vegyítik a tejszerű anyagot vízzel, valamint egyéb alkotóelemekkel (pl. enzimek, ásványi sók stb.). A kapott elegyet először centrifugálással sűrűsítik, majd levegővel habosítják, mielőtt formába öntik. Ezután fokozatosan annyi zselésítő anyagot tesznek hozzá, ami az anyag megszilárdításhoz kell.

A keveréket tartalmazó formákat egyébként különböző méretű tüskék borítják, aminek kettős célja, hogy az előállítás során egyrészt elvezessék a hőt, másrészt, hogy a matrac belsejében ergonómiai zónákat alakítsanak ki.

A vulkanizálást követően a megszilárdult matracot a rugalmasság megőrzése érdekében még átmossák, majd a víz kiszorítása után kiszárítják.

Ha szívesebben néznéd a továbbiakat videón, csak dőlj hátra nyugodtan, ugyanis ezt a témakört videóra is rögzítettük neked:


Dunlop vs. Talalay

Ezekkel a nevekkel illetik a latex matracok két legelterjedtebb gyártási módját. Az előző pontban részletezett hagyományos eljárást hívjuk Dunlopnak, amíg az újabb és valamivel bonyolultabb procedúrát pedig Talalaynak.

Az egyszerűbb Dunlop előállítási módszer kevesebb energiát igényel, környezettudatosabb és olcsóbb, valamint tömörebb matracok készülnek vele. Ezzel szemben a Talalay esetében a végeredmény zömében lágyabb és könnyebb.

Persze - az egymással egyébként egyenesen arányos - sűrűség és keménység mindkettő típusnál gyártói beállítás kérdése, de a Dunlop alapvetően tömörebb és keményebb is, mint a Talalay. Emiatt praktikusabb az akár már önmagában is helytálló Dunlop, mint a Talalay, ami alá mindenképpen szükséges egy keményebb alátámasztó matracmag.

Bár mindkét típus készülhet természetes, kevert vagy teljes egészében szintetikus latexből, a magas ár miatt a Talalay esetében viszonylag ritka a teljesen természetes latex alapanyag. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy magas arányú természetességet igazoló tanúsítvánnyal is jelenleg csak a Dunlop fajtájú ágybetétek bírnak.

Latex matraccal a gerinc egészséges alátámasztásáért

Egy jó minőségű, rugalmas latex matrac bármelyik formakövető nagyágyúval ringbe szállhat, legyen az memóriahab vagy HR hideghab. A győztes persze a bíró, azaz ebben az esetben a vásárló egyéni megítélésén múlik, de a megkérdőjelezhetetlen előnyeivel attól még muszáj tisztában lenni.

Ha szeretnénk a memóriahab lágy formakövetését a HR hideghab rugalmasságával keresztezni, akkor a latex matracot nekünk találták ki. Ez a típus ugyanis fantasztikusan, pontról pontra követi le a test vonalát anélkül, hogy a memorynál tapasztalt „süppedős, iszapos” érzetet tapasztalnánk.

Rendkívül jól kíméli a gerincet, még a legszenzitívebb, oldalt alvó pozícióban is éppen annyira idomul a kiálló testrészeinkhez (váll, csípő), hogy a gerincoszlopunknak egészséges tartást biztosítson. Ennek köszönhetően pedig a csigolyák, izmok, porckorongok stb. ellazulva, igazán relaxáltan pihenhetnek.

Ezenkívül, mivel nem sanyargatja a nehezebb részeinket, így nem alakul ki zsibbadás vagy vissza-visszatérő kényelmetlenség sem, ami forgolódáshoz vezetne. Ennélfogva a tényleges alvásidőnk és az alvásra szánt időnk is - ami sajnos egyáltalán nem ugyanaz - végre közelebb kerülhet egymáshoz.

Készült egy még részletesebb cikkünk a témában. De vigyázat, ez már tényleg csak a legeltökéltebbeknek való tartalom!

https://matracpedia.hu/wiki/latex-matrac/

Rugalmasság

Bár a rugalmasságot elkerülhetetlen volt, hogy már korábban is szóvá tegyem, annyira fontos tényező, hogy egy saját pontot is megérdemel. Miért is? Egyrészt nyilván a formakövetéssel is összejátszik, hiszen jóval komfortosabb egy rugalmas felületű ágybetét, mint egy merev.

Másrészt – és itt kénytelen leszek megint szegény memóriahabot ellenpéldaként hozni – hatványozottan könnyebb egy gyorsabban reagáló, flexibilis matracon mocorogni, mint a szépen, ráérősen alkalmazkodó emlékezőhabon. Legyen szó szimpla éjszakai helyzetváltoztatásról vagy akár a szexuális életünkről...

Az pedig csak megkoronázza ezt az amúgy is szuper tulajdonságot, hogy még a matracunk élettartamára is kedvezően hat.

Fontos tudni még, hogy természetesen amikor rugalmasságról beszélünk, pontrugalmasságról van szó, azaz nem kell attól tartanunk, mint a régi síkrugalmas matracoknál, hogy forgolódáskor az egész matrac remegni fog, mint a kocsonya. Ugyanis csak ott enged, ahol a nyomás éri.

Friss és üde alvásklíma a háborítatlan álmokért

A latex matracokkal megteremthető, hogy jól ventiláló, friss felületen aludjunk. Ez egyfelől a cikk elején említett gyártási metódusra vezethető vissza, azazhogy a matracot olyan formában szilárdítják ki, ami telis-tele van tüskékkel. Ebből kifolyólag az elkészült ágybetétünk is lyukacsos struktúrájú lesz.

Másfelől ha a mesterségesen létrehozott lyukak nem léteznének, a hab még akkor is az egyik legjobb minőségű típusok közé tartozna a szellőzés szempontjából. Ennek oka, hogy millió és millió légkamrát rejt, a nyitott cellaszerkezet pedig gondoskodik róla, hogy a matracot egyfolytában átjárja a levegő és ne melegedjen át.

A száraz és friss alvásklíma biztosítása pedig mind tudjuk milyen fontos a megfelelő alvás tekintetében. Egy meleg, levegőtlen matracon megpróbáltatás a pihenés, ha pedig verejtékezőbbek vagyunk, akkor még inkább. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi zsörtölődéssel és forgolódással jár és milyen zaklatott éjszakákat eredményez, ha nem optimális hőmérsékletben térünk nyugovóra.

Antibakteriális és antiallergén

Ha asztmával vagy porallergiával küzdünk, rettenetesen fontos a matrachuzatunk rendszeres és magas hőmérsékleten történő tisztítása. Ezzel megelőzhetjük a poratkák elszaporodását, valamint megszabadulhatunk a tüneteket kiváltó ürüléküktől.

Azonban mivel erre a legtöbb matrachuzat nem alkalmas - még akkor sem, ha levehető -, a legpraktikusabb, amit tehetünk, ha folyamatosan matracvédőt használunk. Ebből is olyan fajtát, ami magas hőfokon (90-95 fokon) és gyakran mosható.

Ha ezen felül még olyan matracot is keresünk, aminek az alapanyaga gátolja a nem kívánatos poratkák, mikrobák és allergén anyagok előfordulását, akkor a latex igazán célravezető lehet.

Ennek három oka van. Az első, hogy a gyártás egyik lépcsőfokaként vulkanizálják, azaz rendkívül magas hőmérsékletre hevítik a még híg latexet, ezzel elpusztítva az allergéneket és baktériumokat.

A második a sűrű szerkezetének köszönhető, amelynek segítségével elkerülhető, hogy a poratkák a matrac belsejébe telepedhessenek.

A harmadik, hogy a poratkák leginkább a nyirkos, meleg környezetet preferálják, ami a latex kiváló szellőzése miatt nem valósul meg, így kisebb az esélye a „beköltözésüknek”.

A latex matracok élettartama

A latex remek formatartással bír, ami azt jelenti, hogy még évek múltán is ideális alátámasztást nyújthat a testünknek. Ez persze attól is függ, hogy mekkora arányban tartalmaz természetes kaucsukot, ugyanis ez – és bizonyos szintig a sűrűség is - pozitívan befolyásolja a tartósságát.

Azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy – alapanyagtól függetlenül - egy minőségi matrac hasznos élettartama körülbelül 6-8 év. Tehát amikor arról beszélek, hogy bizonyos tényezők befolyásolják a latex – vagy más – matrac tartósságát, nem azt értem ezalatt, hogy kitolódik ez az időszak, hanem, hogy ezen belül minél később kezdődik el az amortizáció (pl. optimális alátámasztás biztosításának romlása, alakvesztés).

Milyen ágyrácsra rakjuk a latex matracot

Az állítható ágyrácsok viszonylag kényesnek számítanak matracválasztáskor, ugyanis a legtöbb típus a merevsége miatt nem kompatibilis az állandó hajlítgatással. Azonban a latex kivételt képez, hiszen a ruganyos kialakítás miatt meg sem kottyan neki a hajtogatás.

Tehát ha egészségügyi (pl. reflux) vagy akár kényelmi (pl. olvasás) okból elektromosan vagy kézzel állítható ágyrács mellett tettük le a voksunk, nyugodtan válasszunk hozzá latex matracot.

De akkor se aggódjunk, ha hagyományos, merev ágyrácsunk van, arra kell csak ilyenkor ügyelnünk, hogy a latex ágybetét vastagsága körülbelül 18 centiméternél kezdődjön. Ha ennél keskenyebb (12-15 cm) vagy kifejezetten lágy típust néztünk ki, akkor viszont – testalkattól függően - már valószínű, hogy egy rugalmas ágyráccsal lesz kényelmes.

Mi az a hibrid latex?

Nemcsak „tetőtől-talpig” latex matracokkal találkozhatunk a piacon, hanem olyan fajtákkal is, ahol a latex csupán pár centiméteres kényelmi rétegként jelenik meg. Az, hogy a kettő közül melyik a jobb, leginkább az egyéni preferenciák döntik el.

Azonban ahogy az eddigiekből is kiderült, a latex szinte a legjobb és leglényegesebb matractulajdonságokat ötvözi, így – hacsak valamilyen oknál fogva nem kedveljük az érzetét – önmagában is bőven megállja a helyét, nem indokolt más alapanyaggal keverni.

Hiszen – mint már jól tudjuk - remekül szellőzik, precízen követ formát és egészséges alátámasztást biztosít a gerincünknek.

Sőt, ha kifejezetten kemény, pl. kókusz tartómagot teszünk a latex komfortrétegek közé/alá, akkor az jó eséllyel le is vonhat a latex élvezeti értékéből.

Szintetikus vagy bio latex?

Először is rögtön azzal kezdeném, hogy a latexre előszeretettel hivatkoznak a kereskedők természetesként, pedig ez csupán részben, valamint csak egy részükre igaz. Ezért erről kérjünk mindig pontos információt, egyrészt hogy próbára tegyük a szaküzlet hozzáértését, másrészt hogy könnyedebben igazodjunk el a matracrengetegben.

Ugyanis nem mindegy, hogy valójában mekkora a matrac természetes latextartalma. Hogy miért? Mert az eddig emlegetett pozitív tulajdonságok, gondolom nem árulok el titkot, de a latexra vonatkoznak. Tehát minél magasabb arányban természetes az alapanyag, annál inkább számolhatunk ezekkel az előnyökkel.

Persze – ahogy erre már az élettartamra vonatkozó pontban is kitértünk – ez nem azt jelenti, hogy egy natúr latex mondjuk kétszer olyan hosszú ideig fog szolgálni minket, hanem hogy a hasznos élettartamon belül mennyivel később kezdenek el tulajdonságai romlani.

De lássuk csak milyen kategóriákat állíthatunk fel az összetétel mentén!

Az első, igen elterjedt kategóriába sorolhatjuk azokat a kedvezőbb árú latexeket, amelyek maximum a szállítás során láttak kaucsukfát. Ugyanis ez a kategória teljes egészében sztirol-butadiénből, azaz műkaucsukból készül.

A második csoport példányaival találkozhatunk a leggyakrabban. Ezek általában 20 és 40% közötti természetes, plusz hozzáadott mű latex egyvelegéből állnak.

A harmadik fellelhető kategória a legdrágább, ezzel együtt pedig a legritkább is. Ezek a matracok már akár 85-95% természetes latex tartalommal is bírhatnak. Ha biztosra szeretnénk menni ennek hitelességét illetően, akkor segítségünkre lehet az erre megalkotott Global Organic Latex Standard védjegy. De nem akarok hiú ábrándokat ébreszteni, viszonylag kevés esély van rá, hogy itthon ezzel találkozzunk.

De létezik egy tanúsítvány, amire viszont egyáltalán nem elvetemült ötlet, sőt, erősen ajánlott is rákérdezni a boltokban. Ez pedig az Eurolatex ECO-Standard, ami garantálja, hogy a matracunk biztosan nem tartalmaz az egészségünkre veszélyes mennyiségben káros alapanyagokat.

Milyen keménységű latexekkel találkozhatunk a piacon?

A természetes latexekre vonatkozó egyedi tulajdonság, hogy amíg mondjuk egy hideghab matrac esetén a magasabb sűrűség nem feltétlenül jár keményebb komforttal is, itt számolhatunk ezzel a párhuzammal.

Natúr latexeknél a 70 kilogramm/köbméteres sűrűség lágynak, a 80kg/m3 félkeménynek, a 90kg/m3 pedig már keményebb kategóriának számít. Ez persze inkább csak ökölszabálynak jó, a valóságban a testalkatunk, ízlésünk és alvási pozíciónk is bőven árnyalja a képet. Arról nem is beszélve, hogy mennyit számít az, ha esetleg más anyagokkal keverjük vagy rétegeljük a latexet.

Bár kivétel – és egyéni preferencia - erősíti a szabályt, azért általánosságban elmondható, hogy alacsony és átlagos testsúly esetében a lágyabb vagy félkemény, míg erősebb testalkatnál a valamivel keményebb típusok szoktak jónak bizonyulni.

Persze ezt az is befolyásolja, hogy háton, oldalt vagy hason alszunk. Oldalt olvasnál ugyanis fontos például, hogy a kiálló testrészeknél (mint a váll vagy a csípő) könnyebb legyen az alapanyag, hiszen így a tehermentesíthetjük a gerincünket, valamint kerülhetjük el a kellemetlen nyomáspontok kialakulását. A hatékonyabb testsúlyelosztás miatt viszont háton alvásnál már akár egy félkeményebb típus is kényelmes lehet.

Amivel többé-kevésbé semmiképpen sem foghatunk mellé, ha ergonómiailag zónázott latexet veszünk. Ezekből is leginkább az 5 vagy 7 zónás javasolt, hiszen pontosítják a formakövetést, precízebb alátámasztást nyújtanak és édesebb lesz rajtuk a pihenés.

Azonban bármilyen prekoncepcióval is indulunk neki a vásárlásnak, a legfontosabb, hogy próbáljunk. Lehetőleg olyan pozícióban, ahogy aludni is szoktunk és adjunk a szimpatikusabb típusoknak legalább 10-20 percnyi időt.

A szaküzlet kiválasztásánál én a következő pontokra helyezném a hangsúlyt.

Először is feltétlenül rendelkezzenek egy látogatható bemutatóteremmel, a webshop ugyanis ide kevés. A matracválasztás erősen szubjektív műfaj, tehát a professzionális tanácsok figyelembe vétele mellett, hagyatkozzunk a személyes élményre.

Minél több tanúsítvánnyal rendelkezik a matrac, annál nyugodtabban tehetjük le a voksunkat mellette. Latexek esetében érdemes pl. a Eurolatex ECO-Standard minősítést keresni.

A harmadik kritérium, aminek javasolt a boltnak megfelelnie, hogy biztosítsanak pénzvisszafizetési garanciát. Ezt persze általában valamilyen extra feltételhez szokták kötni, mint például matracvédő vásárlásához, de higgyük el, hogy magunknak teszünk szívességet vele.

Még a legmagabiztosabb vásárlóval is megeshet, hogy pár éjszaka használat után jön rá, hogy mégsem az ideális matrac mellett határozta el magát. Ekkora árkategóriánál pedig óriási megkönnyebbülés, ha van esélyünk utólag korrigálni magunkat.

Ha más matracfajtáknak is szívesen utánajárnál vagy csak felvérteznéd magad még egy kis tudással, lapozz bele online matracenciklopédiánkba:

https://matracpedia.hu/

| pihenés, relaxáció, alvás, latex matrac
2020-11-27 13:27:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop