Pihentető alvás

Egy következetesen felépített rutinszerű cselekvéssor segít gyorsabban elaludni. Az alábbi tippek hozzásegítenek a nyugodtabb alváshoz.

alvás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Vegyünk meleg fürdőt.

Ha elmerülünk a meleg vízzel teli kádban, testünk hőmérséklete néhány fokkal feljebb megy. Azt ezt követő gyors lehűlés nyugtató hatású. Két órával lefekvés előtt vegyünk 20-30 perces kádfürdőt. A zuhany, bár kevésbé hatásos, szintén jó lehet.

Legyen félhomály a szobában.

Este a szervezetünk melatonint bocsát ki, de csak akkor, ha a környezetből erre megfelelő jelzéseket kap. Ha túl világos van, a folyamat nem működik. Lefekvés előtt már néhány órával jó, ha nem túl világos a szobánk.

Készítsük ki a pizsamát.

Segíthetünk szervezetünknek felismerni, hogy itt az ideje az alvásnak azzal, ha minden este elismétlünk egy bizonyos cselekvéssort. A pizsama kikészítése, a hajkefélés és a fogmosás mind alvásra ösztönözhet.

Ebéd után már ne fogyasszunk serkentőket tartalmazó ételt vagy italt.

Már az ebéd utáni kávé is veszélyes lehet, mert sokáig nem ürül ki a szervezetből a koffein. Még a koffeinmentes kávéval is legyünk óvatosak, vizsgálatok szerint az is tartalmazhat élénkítő koffeint. Stimuláns a nikotin is, nem megnyugtat, hanem a szaporább szívverés miatt ébren tartja az agyat.

Zárjuk el a TV-t, a számítógépet.

Lehet, hogy úgy érezzük, megnyugtató még egyszer ellenőrizni az e-mailjeinket vagy televíziózni, de az alvás szempontjából ez sem előnyös. Inkább olvasgassunk egy kényelmes fotelben, de ne az ágyban.

Vegyünk fel zoknit éjszakára.

Vannak, akik a hideg lábuk miatt nem tudnak rendesen aludni, egy éjszakai zokni sokat segíthet.

Este ne együnk és igyunk sokat.

A sok vagy éppen fűszeres étel igénybe veszi az emésztőrendszerünket, és az alkohol is csak rövid ideig álmosít, utána gátolja a mély, pihentető alvást, a REM-fázist.

Ne igyunk még vizet sem túl sokat lefekvés előtt, mert a WC-re járkálástól nem fogunk tudni aludni. Ha valakinek mégis gyakran ki kell mennie, inkább tegyen a fürdőszobába vörös fényű lámpát, az kevésbé zavarja meg a melatonin áramlását az agyban.

Health.com
| alvás
2009-03-16 09:09:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop