Wellness-szabadságon

A tél a testi-lelki töltekezés ideje. Hogy a kínálat igazán csak nyáron nagy? Ne törődjön vele! Nincs olyan szálloda, ami bezárna, ráadásul ilyenkor még az árak is a földön járnak. Kapcsolja össze a kellemest a hasznossal, és menjen wellness-szabadságra!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(1):20-21   Celsus Kft. | Dénes, V.
Már sokszor olvasott a lap hasábjain a wellness fogalmáról. Most abban segítünk, hogy a fogalmak útvesztőjében eligazodjon, ha szállást keres. A prospektusok idegen kifejezéseit gyűjtöttük csokorba, illetve talál alább egy-két kérdést, amire válaszolva könnyebben tud választani az úti célok közül.

Inspiráló wellnesskúra

Egyetlen wellness-szállodától se várja, hogy két hét után tökéletes alakkal, esetleg húsz évvel megfiatalodva hagyja el szobáját! Még a szépségkúrával kombinált diéták sem mesebeli varázsigék, hogy csiribí-csiribá, megújuljon az ember. Ugyanakkor két hét vagy egy intenzív, hosszú hétvége elég arra, hogy motivációt adjon tavaszig az egészséges táplálkozásra, a fogyókúra folytatására, az életmódváltásra, és így hosszú távú sikert garantáljon. Egy ilyen kiruccanás tehát ösztönző és kikapcsoló, energetizáló és ismeretterjesztő.

Megismerkedhet például különféle edzésformákkal: a wellness-üdülőben legkönnyebb elsajátítani a jóga alapjait, rászokni a reggeli tornázásra, vízi gimnasztikára. A célzott kozmetikai kezelések rendbe teszik a problémás területeket, bőre fellélegezhet, és felkészülhet arra, hogy otthon befogadja majd a házilagos kezeléseket és hatóanyagokat.

Mindehhez persze az kell, hogy jól válasszon.

Első kérdés: kivel akar utazni? Kollégákkal - és velük egyben össze is kovácsolódni -, barátnőkkel, a párjával, vagy családostul-gyerekestül? Vannak ugyanis minden kényelemmel (és konferenciatermekkel, csapatépítő tréningekkel) felszerelt szállodakomplexumok, farmszerű, a világtól elzárt panziók, amolyan falusiturizmus-hangulatot árasztó, sok csináld-magad-programot kínáló szálláshelyek, normál méretű - és a halandó számára is áttekinthető - szállodák és persze családi üdülők (gyermekmegőrzővel, játszóhelyekkel, piciket lefoglaló programokkal, védőkorlátokkal, gyerekágyakkal, etetőszékekkel, dadusokkal és gyerekorvosokkal).

Második kérdés: mivel töltené az idejét? Sportolni szeretne? Rengeteg fitneszre és különböző edzésekre vágyik? Tenisz- és golfpályákra, sok medencére, túrákra, lovaglásra és biciklizésre? Vagy inkább szépülne, és szeretné, ha zöld pakolásokkal az arcán is nyugodtan kiléphetne a szobájából? Legyen kozmetika, fodrászat, manikűr-pedikűr, szolárium, masszázs minden mennyiségben? Esetleg a kikapcsolódás a legfontosabb? A halk zene a folyosókon, az esti bár, a sétálós városnézések, a páros programok, a relaxációs kabinok, a fényterápiás kezelések?

Ha mindezt eldöntötte, már csak a kérdés maradt: mennyi időt és pénzt szán minderre?

A wellness ábécéje

Akupresszúra: kínai pontmasszázs, amely serkenti az életenergiát. Igény szerint lehet vitalizáló vagy lazító.

Alfa tréning: egy bio-feedback gép segítségét igénybe vevő antistressz-program - vagyis feszültségoldás.

Aromaterápia: éterikus olajak célirányos bevetése a fizikai és szellemi általános állapot javítása érdekében. Az aromák a vegetatív idegrendszeren keresztül hatnak a vérkeringésre, a légzésre, az agyra.

ájurvéda: ősi indiai kezelésforma, ami komplex formában gyógyít. Masszázs, meditáció, olajkezelések és a belső tisztulást elősegítő speciális táplálkozási forma együttese. Célja a kiegyensúlyozott, harmonikus test és lélek.

Bio-feedback: a fiziológiás folyamatok mérését szolgáló szerkezet. A légzés ritmusából és a szívfrekvenciából következtet érzelmi reakciókra. A megfigyelés segítségével használója tudatosabban kezelheti a benne megbújó feszültséget.

Búzafürdő: jót tesz a bőrnek, salaktalanít és feszültségoldó. A búzafű frissen vágva kerül a kádnyi meleg vízbe.

Elektrolipolízis: orvosi cellulitkezelés. Az alsóbb zsírrétegekbe hajszálvékony tűket vezetnek be, ahol elektromosság segítségével indítják meg a zsíroldást.

Exfoliáció: az elhalt hámsejtek eltávolítását célzó mélytisztító módszer. Hasonló a peelinghez.

Fitoterápia: gyógynövények a kellékek - legyen szó teáról, pakolásról, fürdőről, tinktúrákról vagy kozmetikai ellátásról.

Hypoxitréning: vákuumkamrában kell biciklizni, hogy fokozódjon a vér- és nyirokkeringés, aktívabb legyen a zsírszövet lebontása és a salaktalanítás. Kiváló cellulitkezelő tréning.

Jóga: speciális "gimnasztika", légzőgyakorlatokkal kombinálva. Ősi indiai mozgáskultúrán alapszik, amely lazító, pozitívan hat a testre és lélekre egyaránt.

Modellálás: olyan maszk, amely a használat során megkeményedik. A maszk alatt a kozmetikai hatóanyagok sokkal jobban és könnyebben felszívódnak.

Nyirokkezelés: fáradt szemek, nehéz lábak, celulitiszes bőr, ödémák - célzott masszázzsal a nyirokrendszer működése serkenthető, ezek a problémák pedig megszüntethetők. Cél, hogy a nyirokfolyadék meginduljon a szövetekben.

Oxigénkezelés: több kezelésforma közös neve. Lehet pezsgőfürdő, inhaláció, infúzió, amelynek célja a teljesítőképesség és a külső megjelenés javítása.

Peeling: a felső hámréteg gyengéd eltávolítása. Az arcon és az egész testen egyaránt alkalmazható. Lehet gyümölcssavas vagy mechanikus kezelés - ám mindkettő előtt próbát kell végezni, hogy a bőr elviseli-e. Célja, hogy utána a friss bőrréteg kerüljön felszínre, amely befogadóbb a krémekkel szemben.

Reflexzónamasszázs: olyan masszázstechnika, amely bizonyos szervekkel összeköttetésben álló, meghatározott pontokra gyakorol nyomást. Így aktiválja a testrészeket, belső szerveket - a talp vagy a fül segítségével.

Reiki: a "kézrátétel" ázsiai művészete. Az érintés során a terapeuta gyógyító és éltető energiákat küld a kezelt területre, így oldja fel a belső gátakat, feszültséget.

Shiatsu: japán pontszerű nyomómasszázs, rokontechnika az akupresszúrával.

Tengeri fürdő: A fürdők közben algák, sók, tengeri iszapok, algák vagy vulkáni eredetű ásványi agyag segít az anyagcsere-folyamatok szabályozásában.

Thalasso: hidromasszázs, algapakolás, tengeri sós fürdő. Minden, amit a tenger és az óceán vagy partjuk kínál. A szépség érdekében nálunk leginkább a folyóvizet dúsítják szárított vagy előrecsomagolt készítményekkel.

Vapozoon: forró gőz, amely megnyitja a bőr pórusait. Serkenti a bőr öntisztulási folyamatait, javítja annak hatóanyag-felvételét különböző maszkokból, krémpakolásokból.

Vízterápiák: masszírozó tusfürdőkkel, irányított vízsugarakkal, szénsavas fürdőkkel, víz alatti masszázsokkal kiegészített szépségkúra, amely pozitív hatását a termálvízben rejlő aktív anyagoknak, ásványkincseknek és termálvízi algáknak köszönheti.

Wrapping (azaz csomagolás): cél az alak formálása és a cellulit csökkentése. Szó szerint speciális nejlonfóliába tekercselik a problémás testrészeket.

D. V.

Extra tipp

Így talál könnyebben szállodát

Mérlegeljen!

Luxushotelre vágyik-e, ahol este meg kell jelenni? Igényeit inkább egy intim hangulatú, olcsóbb panzió elégíti-e ki, ahol a nők esti tereferére összegyűlnek, és a lakók joggingban mászkálnak a folyosón? Esetleg családi szállót választana-e, ahol nem baj, ha az ember nem flott és nett, viszont vigyáznak a gyerekekre? Mire van szüksége: célirányos gyógymódokra-e (tehát például cellulitkezelésre, fogyókúrára vagy a ház egyéb specialitására)? Szépségfarmra menne-e kikapcsolódni, ahol a helyszínen segítenek kiválasztani a kezeléseket? Netán összehasonlítaná-e elutazása előtt a hasonló intézmények szolgáltatásait és árait? Ha szépülni utazik, nézze meg, mit tartalmaznak a szépségcsomagok, és milyen termékeket, kozmetikumokat használnak! Figyelje meg, hogyan oszlik el egy nap a sok program! Marad-e ideje pihenni is, vagy oda sem ér egyik programról a másikra? Diétáját folytathatja-e? Összeállítanak-e önnek személyre szabott étrendet, ha kéri? Vannak-e szakemberek a házban, akik, ha tanácsért fordul hozzájuk, kielégítő válaszokat és tippeket tudnak adni, esetleg meg is tudják vizsgálni? Csak egyszerű masszázst, szaunát és reggeli tornát ajánlanak-e vagy van reformétel, wellnessmenü és relaxálási lehetőség is? Vannak-e szabadidős programok? Milyen kirándulási, kulturális lehetőség van a környéken? Van-e jó minőségű vegetáriánus étel, vagy csak hagyományos kosztot ehet? Tud-e pár napig böjtölni is, ha azt szeretne? A hotel nagyüzemben működő, több száz fős-e vagy csendes és békésebb, meghitt hangulatú?

|
2004-01-08 20:28:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop