Bőr és csontok „méret után”

A manchesteri egyetem kutatócsoportja olyan tintasugaras nyomtató kifejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével „méret után” lehet emberi csontokat és bőrt előállítani a súlyos égési sérültek vagy más torzulások áldozatai számára.

csontpótlás, bőrpótlás, égés | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az emberi sejteket először egy tápfolyadékban feloldják, majd több vékony rétegben kinyomtatják. A projekt vezetői szerint ezzel a módszerrel egyetlen nap alatt fel lehet építeni egy komplett szervet is. Brian Derby professzor, a projekt kutatócsoportjának vezetője szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a technológiában.

– CT-eljárással nem könnyű feladat a sebész számára, hogy rekonstruálja az arc súlyosabb elváltozásait, de ezzel a technológiával fel tudunk építeni egy pontosan a kívánt helyre illeszkedő szövetdarabot is, amelyből majd bőr- vagy csontszövet fejlődhet. Hagyományos módszerekkel csak néhány milliméter vastagságú szövet kialakítása lehetséges. Ez a mesterséges bőr esetében még rendben is van, de porcok esetében már nem megoldás.

A nyomtatók háromdimenziós szerkezeteket állítanak elő, amelyek több, 10 mikron vastagságú rétegből állnak, így egy centiméter vastag szövet előállításához ezer sejtréteg szükséges.

BBC News
| csontpótlás, bőrpótlás, égés
2005-05-15 18:36:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop