Hirdetés

Bizonytalanság plasztikai műtét előtt: ezek segíthetnek a döntésben

Akár esztétikai, akár a testünket érintő egészségügyi problémával állunk szemben, sok esetben merülhet fel a plasztikai műtét, mint megoldás. Kés alá feküdni azonban nem kis döntés, hiszen a beavatkozások többsége végleges.

plasztikai sebészet |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép forrása

Vannak olyan egészségügyi gondok, amikre kizárólag plasztikai műtét nyújthat megoldást. Ilyen például, amikor a mellek túl nagy mérete miatt hátfájás, romló testtartás és egyéb negatív hatások jelentkeznek. Ebben az esetben általában szakorvos javasolja a mellkisebbítő beavatkozás elvégzését.

Amikor azonban esztétikai célból fordul meg valaki fejében a plasztika, mint lehetőség, számos kérdés merülhet fel és sokszor hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni az utolsó pillanatban. Dr. Lóderer Zoltánt, a Lóderer Plasztikai Sebészet plasztikai sebész főorvosát kérdeztük arról, mik azok a szempontok, amik segíthetnek a döntésben.

„Mindenekelőtt érdemes megfogalmazni magunknak, hogy miért szeretnénk változtatni a külsőnkön. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az önképünk csupán külső hatásokra sérül, például amikor egyes emberek megjegyzik, mennyivel szebbek lennénk, ha az adott testrészünk máshogy nézne ki. Ilyen esetben nagyon fontos a reális énkép, hiszen egy-egy rosszindulatú megjegyzés még nem jelenti, hogy tényleg baj lenne a külsőnkkel.

Ha valamelyik testrészünk azonban saját belátásunk szerint feltűnően nem esztétikus, és ez negatív kihatással van a mindennapokra, akkor valószínűleg tényleg egy plasztikai beavatkozás oldhatja meg a problémát. Ebben az esetben is érdemes azonban feltenni magunknak pár kérdést.

„Ha a műtét mellett döntünk, fontos, hogy pontosan meg tudjuk határozni, milyen változást szeretnénk elérni testünkön vagy arcunkon” – folytatja a sebész főorvos. – „Ebben segítség lehet egy személyes konzultáció, ahol a plasztikai sebésszel meg tudjuk beszélni, hogy megvalósíthatók-e az elképzeléseink. Emellett tanácsot is kérhetünk, hogy testalkatunkhoz, vagy arcunk karakteréhez illene-e az elképzelésünk.”

Mivel a plasztikai műtétek többsége végleges, fontos még az elhatározás előtt átgondolni, mi várható a beavatkozás után.

 „A műtét utáni első pár héten több minden is - például megterhelő fizikai tevékenységek, napozás és fürdőzés – tilos. A legtöbb esetben pedig a teljes gyógyulás és a végleges eredmény elérése akár hónapokat is igénybe vehet” – mondja dr. Lóderer Zoltán.

Végül pedig fel kell tennünk magunknak az egyik legfontosabb kérdést: „Meg tudom majd szokni az új külsőmet?” Amennyiben erre nem tudunk határozott igennel válaszolni, érdemes átgondolni a műtétet, hiszen a beavatkozást követően pl. mindig az az új arc fog visszanézni ránk a tükörből.

plasztikai sebészet

2022-12-07 12:23:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop