Hirdetés

Mit kell tudni a mellnagyobbító műtétekről?

Hetente olvashatunk valamelyik híresség mellnagyobbító műtétjéről, nem csoda hát, hogy ez lett a leggyakoribb plasztikai műtét a nők körében.

mell implantátum, mellnagyobbító műtét |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Cosmetic Couture
A műtét ára átlagosan 10 ezer dollár körül van, de sokan úgy érzik, minden pénzt megér, mert javul az önbecsülésük. A fiatalabbak közül azok végeztetik el a műtétet, akik laposnak tartják magukat, az idősebbek pedig a szülések előtti mellméretüket, alakjukat szeretnék viszontlátni.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mellnagyobbító műtét is valódi műtéti beavatkozás, amelynek esetleg lehetnek szövődményei. A páciensnek mérlegelnie kell a műtét mellett és ellen szóló érveket. Mivel nem a jobb egészség érdekében történik, még fontosabb a biztonság, mert itt választott beavatkozásról van szó.

A mell implantátum szilikon zsák, melyet szilikon gél vagy sóoldat tölt ki és a hatvanas évek eleje óta forgalomban van. A kilencvenes évek elején az FDA korlátozta a géllel töltött implantátumok alkalmazását. 2006-ban azonban, tudományos viták után újra engedélyezték két gyártó termékeit.

Fontos tudnivalók a műtétet fontolgatók számára:

Kizárólag plasztikai sebésszel végeztessük a műtétet, nem elég, ha sebész az illető. Az első konzultáció alkalmával a plasztikai sebész részletesen elmagyarázza, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a műtét. implantátum nem örök életre szól, hanem körülbelül tíz évre, és évente ellenőrizni kell, nem szivárog-e. Ha az orvos nem mondaná el ezeket a tényeket, akkor jobb, ha másik sebészt választunk.

Az orvosnak alaposan meg kell vizsgálnia a műtétre jelentkezőt, elsősorban diabétesz vagy magas vérnyomás szempontjából, és ha bármi okból nem javasolja, fogadjuk meg a tanácsát.

A jó orvos az okokra is kitér, amiért valaki nagyobb melleket szeretne, mert lehet, hogy az illető irreális reményeket fűz a műtéthez. Nem ajánlatos azért, elvégeztetni, hogy valaki megtartsa az udvarlóját vagy megmentse a házasságát. Nagyon fontosak az elvárások.

Az sem mindegy, hol végeztetjük el a mellnagyobbító műtétet, csak az erre jogosult, akkreditált intézmények jöhetnek szóba.

Szilikon vagy sóoldat?

A mellnagyobbítást kérő és az orvos közös döntése kell hogy legyen, melyiket választják. A sóoldatos olcsóbb, és a szervezetben felszívódik az oldat, ha netán szivárogna. Szivárgás esetén a mell lelapul. A szilikon géllel feltöltött implantátum természetesebb hatást kelt. Ne felejtsük azonban el, hogy a sóoldat is szilikonzacskóban van, olyan tehát, hogy szilikonmentes implantátum, nem létezik.

Az életkor is fontos, nem ajánlatos 18 éves kor előtt elvégezni a műtétet, de felső határ gyakorlatilag nincsen, sikeres neültetést hajtottak már végre 70 éves nőn is.

Az implantátum behelyezhető a mellizmok mögé vagy az emlő szövetébe. A döntés általában az illető mellének alakjától és méretétől függ. A mellizmok alá történő beültetés fájdalmasabb és kicsit lassabb a gyógyulás. A mellizmok alá ajánlatos a beültetést elvégezni azoknál, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, mert a mammográfiás lelet jobban értékelhető.

Még a legjobban sikerült műtét után is előfordulhatnak szövődmények, a beavatkozások egynegyedénél tapasztalhatók komplikációk. Van, hogy a hegesedés okoz gondot (a betegek 15-20 százalékánál) tojáshéjszerű tok alakul ki az implantátum körül, és néha olyan kemény a heg, hogy újabb műtét szükséges. A nagyon vékony nőknél tapintható vagy akár látható is az implantátum körvonala. Előfordulhat az emlőbimbó túlérzékenysége, vagy zsibbadása is, mely tartós maradhat.

Végezetül a szivárgás problémájáról: természetes úton nem sérülhet meg, súlyos baleset azonban kárt okozhat az implantátumban, és jelentettek már olyan esetet is, amikor a mammográfia során sérült meg az implantátum.

Fiatalabb nőknél felmerülhet az aggály, fognak-e tudni szoptatni a műtét után. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a sebészek szerint a megfelelően elhelyezett implantátum nem okozhat gondot.

mell implantátum, mellnagyobbító műtét

2022-08-24 12:36:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop