Szebb akartam lenni - de megcsúnyultam…

Napjainkban sokan kínálják szépészeti beavatkozásokat nyújtó szolgáltatásaikat. A társadalombiztosítás csak szűk körben támogatja az egészségügy ezen területét, így itt szabad verseny van, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Ez utóbbiak miatt fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját jogaival, ha a szakszerűtlen szépészeti beavatkozás miatt esztétikai károsodást szenvedett…

| InforMed Hírek29:35-35   InforMed | Telek, Z.

Kép:  Quora

A szépészeti eljárások jelentős része ÁNTSZ-engedély nélkül is végezhető. Ezek a beavatkozások főleg a bőrt és a szőrzetet érintik, ezért e beavatkozásokat főként kozmetikákban, fodrászatokban, szoláriumokban végzik.

Az ismert módszerek mellett a szépítészek gyakran „kísérleteznek” is, ám ez sok esetben kockázatos lehet! Végleges szőrtelenítést, tartós bőrszínt ígérnek, de sok esetben súlyos égési sérülések vagy bőrelváltozások az eljárás nem kívánt következményei.

Együtt élni a műhibával

Mindenki ismer olyan esetet, amikor szépészeti beavatkozás eredményeképpen eltorzult vonások és testformák, bőrelváltozások, feltűnő műtéti hegek maradtak vissza. Ezek az esztétikai hibák azért kellemetlenek, mert bár a munkaképességet csak a táppénzes időre csökkentik, de a későbbiekben is együtt kell velük élni.

A táppénzes időre számos jogcímen lehet kártérítést igényelni, a teljesség igénye nélkül: keresetveszteségre, ápolóra, háztartási kisegítőre, többletfűtésre, közlekedési többletköltségre stb. A bírósági gyakorlat elfogadja a nem vagyoni kártérítésre jogosító körülményként azt is, ha valakinek heteket vagy hónapokat kellett kórházban vagy otthon töltenie lábadozó betegként.

Elveszett idő

A kórházi gyógykezelés egyebekben nem sokkal jobb, mint egy előzetes letartóztatás, az otthoni lábadozás pedig mint egy házi őrizet. Miután mindkét esetben - fogva tartás, gyógykezelés - arról van szó, hogy az érintettnek hosszabb ideje „elvész” az életéből, ezért a nem vagyoni kártérítés körében is hasonlóan kell ítélkeznie a bíróságnak. Ha az esztétikai hibák nyomtalanul eltűnnek, úgy a kártérítési ügy itt lezárulhat.

Az esetek többségében azonban maradandó esztétikai, testi hibák maradhatnak vissza. Nyilvánvaló, hogy ez a munkahelyválasztásban, a párválasztásban és általában az emberi kapcsolatokban jelentős hátráltató tényező. A probléma annál jelentősebb, minél fiatalabb valaki. Ráadásul nagyobb a baj, ha az esztétikai hibák ruhával nem takart testrészen - arc, nyak, kézfej - vannak. Az érintett ember ugyanis mindennapi élete során is szenved esztétikai hibájától. Ugyanakkor hátrányosan befolyásolja az életminőséget az is, ha a testi hiba csak meztelenül, fürdőruhában, sportruhában vagy nyári ruhában látszik.

Pszichológus és rendőrség is a képben

Az ilyen elváltozások kihatnak az adott személy szexuális életére, szabadidős tevékenységeire, ruházatviselési szokásaira. Az életviteli kellemetlenségeken túl egy ilyen testi hiba nyilvánvalóan negatív irányú pszichés változásokat is elindít, melyet egy polgári perben minden esetben igazságügyi pszichológus szakértőnek kell feltárnia. A szakszerűtlen kezelés egyébként megvalósíthatja a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét is, de az eljárás itt már feljelentés alapján a rendőrség feladata.

Védendő érték

Kultúránk rendkívüli jelentőséget és értéket tulajdonít az előnyös fizikai megjelenésnek. Ehhez a társadalmi elváráshoz a jog is megpróbál a saját eszközeivel alkalmazkodni, ezért az előnyös külsőt védendő értéknek tekinti, és meg is védi azt, aki erre rászorul.

dr. Telek Zoltán, ügyvéd

| plasztika, műhiba, szépség
2023-03-08 13:07:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop