Virágillattal csökkenthető a stressz

Remek stressz-csökkentő aromaterápiás kezelésben részesítheti magát, ha lemegy a helyi virágboltba. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy patkányoknál a linalool nevű anyag gátolja a stressz által kiváltott genetikai folyamatokat. Ez a virágillatú vegyület számos gyümölcsben (narancs, szőlő, mangó, citrom) és virágban (levendula, bazsalikom) is megtalálható.

stressz, illatanyagok | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A linalool belélegzése csökkenti a stressz által aktivált immunsejtek működését patkányok vérében, és gátolja több mint száz olyan gén aktivitását, ami kapcsolatba hozható a stressz folyamatával.

Az ősidőkig vezethető vissza az egyes növények illatához kapcsolt stressz-csökkentő, gyulladáscsökkentő, depresszióellenes és alvásjavító hatás, azonban ezek az első olyan eredmények, amelyek tudományosan is bizonyítják az ősi tapasztalatokat.

A vizsgálat során a japán kutatók stresszhelyzetben lévő laboratóriumi patkányokat helyeztek linalool illatú környezetbe, és a vérben, illetve a génaktivitásban bekövetkező változásokat figyelték. Az eredményeket olyan állatok esetével hasonlították össze, akik hasonló helyzetben voltak, de nem érezhették a virágillatot, illetve olyanokkal, akik nem voltak stresszhelyzetben.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár stresszhelyzetben a két stresszhormon (ACTH és kortikoszteron) szintje emelkedett, de az aromaterápia kapcsán a normális tartomány közelébe csökkent két, a stressz folyamatához kapcsolható immunsejt aktivitása.

A vegyület ezen felül 109 olyan gén aktivitását csökkentette, ami stresszre egyébként intenzíven reagál.

A kutatók szerint ezek az eredmények jó alapul szolgálnak arra, hogy a jövőben vizsgálhassuk az illatanyagok szervezetre gyakorolt hatását.

WebMd
| stressz, illatanyagok
2009-08-03 09:59:49


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...