Stresszhelyzetben

Időről időre újabb és újabb döntéseket kell, hogy meghozzunk. Legtöbbször alaposan mérlegeljük az érveket és ellenérveket az egyes lehetőségek mellett, és figyelembe vesszük az eddigi tapasztalatainkat. Egy vizsgálat szerint azonban a zavarás, vagy más kognitív stressz befolyásolhatja ezt a kiegyensúlyozott logikai folyamatot.

stressz, döntéshozatal | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Brit pszichológusok a kérdés vizsgálatára egy egyszerű kísérletet végeztek. A résztvevőknek két arc közül kellett választaniuk, és döntéseik kapcsán pénzt nyerhettek. Ahogy meghozták a döntéseket, azonnal kiderült, hogy nyertek-e, vagy sem. A feladat során az egyes arcokhoz kapcsolt nyeremény nem változott. A kísérlet második felében megmutatták a résztvevőknek az arcokat, és meg kellett mondani, hogy azt látták-e már, vagy sem. Ebben a fázisban az önkéntesek egy részénél figyelemelterelő ingereket alkalmaztak.

Az eredmények szerint a figyelemelterelés jelentősen befolyásolta a döntéshozatalt. Amikor az önkéntesek jól tudtak koncentrálni, úgy tűnt, hogy az arcok felismerése szoros összefüggést mutatott a fotók által képviselt nyereménnyel vagy veszteséggel. Zavarás közben azonban csak azokat az arcokat ismerték fel, amelyek nyereményt jelentettek.

A szerzők szerint ez azt jelenti, hogy amikor stresszhelyzetben kell döntéseket hoznunk, „valószínűbb, hogy csak azokat a tényezőket vesszük figyelembe, amelyek jutalmazást jelentenek, és nem törődünk a negatív kimenetelekkel”. Más szavakkal, ilyen helyzetben a korábbi kellemes tapasztalatok azok, amelyek vezetik a döntéseinket.

ScienceDaily
| stressz, döntéshozatal
2009-09-24 11:51:34