Hirdetés
Hirdetés

Egy háziállat vigyáz az egészségünkre

Alacsonyabban tartja a vérnyomást, testmozgásra késztet, javítja a lelki egészséget – pont úgy hangzik, mint egy csodagyógyszer, pedig ezek a négylábú háziállat tartásának előnyei közé tartoznak.

lelki egészség, háziállat, kutya, macska | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Idén ősszel az USA-ban rendezik meg a Nemzetközi Anthrozoológiai és Ember-Állat Interakciós Társaság konferenciáját, ahol többek között a Missouri-i Egyetem kutatói mutatják be, hogy hányféle módon lehet előnyünkre az állatokkal való kapcsolat.

A területen végzett kutatások egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a háziállatok kedvezően befolyásolják az életünket. A konferencia remek lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzetközi szakértők megosszák tapasztalataikat arról, hogy az állatok milyen kedvező hatással lehetnek a gyermekek, családok, vagy éppen idősebbek életére.

A beszélgetések érinteni fogják az ember-állat kapcsolatok emberekre és állatokra gyakorolt hatásait, az új kapcsolati formákat, és azokat a módszereket, ahogy a legújabb ismereteket alkalmazni lehet a gyakorlati munkában. A prezentációk egy része a kísérő állatok speciális szerepét hangsúlyozza, ami többek között az olvasást vagy a testmozgást segíti gyermekeknél és felnőtteknél.

Az állatok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, különösen a nehéz gazdasági időkben. Az általuk nyújtott feltétlen szeretet és elfogadás válasz lehet napjaink szociális problémáira, de megoldást adhat akár az elhízásra és a testmozgás hiányára is.

Számos olyan kutatás zajlik, ami segítségével közelebb kerülhetünk a háziállatok által nyújtott értékek megismeréséhez. Egy program keretében például idős felnőtteknél hasonlították össze a kutyasétáltatás és az barátokkal való sétálás hatásait. Kiderült, hogy a kutyasétáltatás 28 %-kal javítja a járási képességet. A résztvevők magabiztosabban mozogtak a természetben, és nőtt a sebességük is. Emberi társaságban csak 4 %-os javulás volt mérhető, a társaság kedvezőtlen hatást gyakorolt, például a résztvevők külső tényezőkben kerestek kifogásokat (pl. „túl meleg van”).

Sok olyan adat áll rendelkezésre, ami az állatokkal való kapcsolattartás előnyeit illusztrálja, azonban a vizsgálatok egy része hibás módszerekkel jutott következtetésre. Talán a konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a zavaros pontokat tisztázzák a szakemberek.

Ma az amerikai háztartások 60 %-ában él négylábú háziállat. Egyre többen szervezik pihenőidejüket úgy, hogy kedvenceikkel együtt lehessenek, például együtt járnak futni, vagy elviszik kutyaparkokba, vagy akár a családi eseményekre.

Science Daily
| lelki egészség, háziállat, kutya, macska
2009-10-08 11:00:33
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop