A fenyegető munkanélküliség az idősebbek egészségét is veszélyezteti

A leépítések és a munkahelyi felszámolások komoly veszélyt jelenthetnek az 50 év fölötti kollégák számára, állítják amerikai kutatók. Kiderült ugyanis, hogy a munkahely bizonytalanná válásával arányosan növekszik számos káros hatás. A szerzők tapasztalatai szerint a férfiak hajlamosak inkább testi tünetekre, míg nőknél inkább a lelki problémák kialakulása jellemző.

stressz, munkanélküliség, munkahely | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Az összesen 200 résztvevő adatainak feldolgozásával törtét vizsgálatban 50-67 év közötti személyeket kérdeztek ki. Akkor tekintették bizonytalannak a résztvevők munkahelyét, ha ott fegyelmezésben vagy megrovásban részesítették őket, vagy ha a munkáltatójuknál leépítések vagy átalakítások történtek.

A munkahelyi bizonytalanság nem ugyanúgy befolyásolta az egészség alakulását az összes résztvevőnél. A két éves követési időszak alatt a bizonytalan munkahelyen dolgozó férfiaknál nagyobb gyakorisággal alakult ki magas vérnyomás vagy magasabb stresszhormon-szint, illetve ezek a résztvevők nagyobb arányban számoltak be jelentősebb egészségromlásról. Hasonló munkakörülmények között a hőknél nagyobb arányban alakult ki ellenségesség, egyedüllét, vagy depresszió.

A kutatók több okból vizsgálták az idősebb dolgozókat. Az 55 év feletti korosztály már megtapasztalta azt a növekedést, ami az elmúlt 20 évben történt a munkaerőpiacon. A folyamat várható, hogy a jövőben folytatódik, és az is figyelemreméltó, hogy az idősebb dolgozók 70 %-a tervezi, hogy nyugdíj után is dolgozni fog.

Science Daily
| stressz, munkanélküliség, munkahely
2010-03-24 18:44:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop