A jóból is megárt a sok

Az olcsó és kényelmesen hozzáférhető étel, a sok munka és a nyüzsgő társasági élet, valamint a média állandó jelenléte túlterhelte az embereket, testi és lelki egészségük látja kárát, állítja Mary Jane Rotheram-Borus, a kaliforniai egyetem pszichológia-professzora.

életmód, stressz, média | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
Ez a nagy bőség ellentmond az emberiség fejlődése során kialakult túlélési ösztönnek. - Évezredeken keresztül ahhoz kellett hozzászoknunk, hogy kevéssel is túl kell élni - mondja Rotheram-Borus. - Nem volt elég élelem, nem volt elég ruha, és a genetikai kódunk azokra épült, akik a zord viszonyok közt is fenn tudtak maradni.

Mivel azonban az is az emberi természet sajátja, hogy élvezzük, amink van, amíg lehet, az emberek megszokták a bőséget.

Az élelem olcsósága oda vezetett, hogy egy amerikai átlagosan mintegy napi 1000 kalóriával többet fogyaszt a szükségesnél, a média állandó jelenléte stresszt okoz, és érzéketlenné tesz a normális emberi interakciók iránt, ráadásul azért, hogy mindezt meg is tudják venni magunknak, az emberek egyre többet dolgoznak.

Dr. Patricia Wong, Los Angeles-i pszichiáter és az amerikai pszichiátriai társaság szóvivője elmondta, hogy az sms és az okostelefon eljöttével megnőtt a stressz-terhelés, hiszen folyamatosan elérhetők, olyan készenléti állapotban vannak, mint korábban csak az orvosok, rendőrök vagy a tűzoltók. - Manapság mindenki azonnal riasztható - mondja -, nem csoda hát, hogy a legtöbb ember stresszes.

Az orvosok azonban azt tapasztalják, hogy ha az emberek kevesebbet esznek és csökkentik a média fogyasztására szánt időt, akkor javul lelki és testi állapotuk.

Dr. Wong nem mindenben ért egyet Rotheram-Borus nézeteivel.

Szerinte a manapság tapasztalható megnövekedett terhelést éppen nem a túlzott jólét, hanem a létbizonytalanság okozza, az aggodalom, hogy vajon fenn tudják-e tartani korábbi életszínvonalukat a nehéz gazdasági helyzetben.

A szakemberek azonban egyetértenek a következők ajánlásában:
  • alakítsunk ki egy következetes életmódot, ami megfelel a gyerekeink elé például állított értékeknek. Például legyen a közös családi vacsora a norma, ne pedig a kivétel.
  • vásárlás előtt gondoljuk meg, mit is szeretnénk venni, ne a boltban rögtönözzünk
  • együnk kevesebbet és fogyasszunk egészséges ételeket
  • minden nap legyen egy olyan időszak, amikor kikapcsoljuk a mobiltelefont
  • ne feledjük, az ajándék nem feltétlenül valamilyen megvásárolt tárgy, az együtt töltött idő, a gondoskodás, egy gesztus is jelentőséggel bír.


Health.com
| életmód, stressz, média
2011-06-16 13:38:37


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...