A munkahelyi piszkálódás alvásproblémákat is okozhat

Francia kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akiket a munkahelyükön sértések vagy inzultusok érnek, nagyobb valószínűséggel szenvednek alvásproblémáktól, mint kollégáik.

stressz, munkahelyi inzultus, alvászavar | InforMed Hírek7   InforMed
A munkahelyi inzultálás viszonylag gyakori jelenség Franciaországban. A kutatók több mint 7600 középkorú dolgozó segítségével végezték vizsgálatukat, ami során a munkahelyi körülményeket, illetve az elalvási és visszaalvási nehézségeket mérték föl.

A vizsgált csoportban a nők 11 %-a, a férfiak 9 %-a számolt be arról, hogy a munkahelyén az elmúlt fél évben legalább heti rendszerességgel érték inzultusok. A kutatók olyan „a munkahelyi környezetben elkövetett, egy vagy több személy részéről elkövetett ellentétes magatartások” előfordulását vizsgálták, „amelyek célja a folyamatos vagy az ismételten elkövetett sértés, elnyomás, igazságtalanság vagy a kiközösítés.”

A szerzők azt tapasztalták, hogy közvetlen összefüggés van a munkahelyi inzultusok gyakorisága és az alvásproblémák között. Megállapították, hogy azok a nők, akik napi, vagy közel napi rendszerességgel voltak kitéve ilyen eseményeknek, kétszer nagyobb kockázattal szenvedtek alvásproblémáktól, mint társaik. Férfiaknál is hasonlóan emelkedett volt az alvásproblémák kockázata. A szerzők az elemzések során figyelembe vették az alvás minőségét befolyásoló egyéb tényezőket (kor, szakma, munkaidő, depressziós tünetek) is.

A munkahelyi inzultusok azok alvását is megzavarták, akik csupán szemtanúi voltak az eseményeknek. A dolgozók kicsit több mint harmada számolt be arról, hogy munkahelyi inzultálás tanúja volt a megelőző 12 hónapban. Ebben a csoportban mintegy 60 %-kal volt magasabb az alvásproblémák gyakorisága. A nők érzékenyebben reagáltak: náluk további 20 %-os emelkedést lehetett megfigyelni.

Járványügyi szakértők szerint a munkahelyi konfliktusok számítanak az egyik legjelentősebb munkahelyi stresszforrásnak, és vezető okai az öngyilkosságoknak és más egészségi problémáknak.

Az alkalmazkodási álmatlanság orvosi értelemben az a jelenség, amikor meghatározható stresszforrás vezet az alvászavar kialakulásához. További tünetek lehetnek a szorongás, aggodalom, depresszió, izomfeszültség, és a fejfájás. Az alkalmazkodási álmatlanság rendszerint megszűnik három hónap alatt, de fennmaradhat, ha az illető a stresszel terhelt környezetben marad, és nem tud alkalmazkodni a helyzethez.

, kép: The Office
| stressz, munkahelyi inzultus, alvászavar
2009-09-17 09:20:59


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...