Gyógyítás és érzelmek

Az orvosképzés hosszú időn át gondosan kerülte az érzelmek és érzelemnyilvánítások témáját. Az orvos mindent megtanult a rákról, de azzal már teljesen magára maradt, hogyan is közölje a beteggel a szomorú tényt.

érzelem, gyógyítás, orvos-beteg | InforMed Hírek6   InforMed
Manapság már többet megtudhatnak az orvostanhallgatók az orvos-beteg viszonyról és a rossz hír közlésének technikájáról. Arra azonban senki sem készítheti fel őket, hogyan viselkedjenek, látván a beteg reakcióját. Vajon szabad-e sírni a beteggel együtt? Szabad-e átölelni, ha a beteg kezd sírni?

Dr. Anthony Sung, a Harvard Egyetem kutatója a belgyógyászok kongresszusán számolt be egy vizsgálat eredményeiről. Ezek szerint a hallgatók 69, a rezidensek 74 százaléka mondta, hogy legalább egyszer már elsírta magát hivatása gyakorlása közben. Dr. Sung felhívja az idősebb orvosok figyelmét arra, hogy foglalkozzanak a hallgatókkal és a rezidensekkel, és beszélgessenek el velük a gyógyítás érzelmi oldaláról is.

Dr. Hiram S. Cody, a Memorial Sloane-Kettering kórház emlőrák-osztályának vezetője szerint fontos, hogy az orvos megértse a betegét, és együtt érezzen vele, de nem szabad kimutatnia az érzelmeit vagy sírnia. Ez ugyanis nem használ a betegnek, az orvos pedig könnyen kiéghet érzelmileg.

Számos orvos osztja ezt a felfogást, ám újabb adatok utalnak arra, hogy egyáltalán nem ritka, hogy az orvos együtt sír a betegével.

Sokan a hivatalos viziten kívül külön időt szánnak arra, hogy meglátogassák betegeiket, elbeszélgessenek velük, mások pedig ugyan megértik ezt, de azt hangoztatják, hogy szükségük van arra, hogy érzelmileg ne bonyolódjanak bele, és bizonyos távolságot tartsanak.

| érzelem, gyógyítás, orvos-beteg
2008-04-23 10:33:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop