Krónikus stressz és a visszatérő hüvelygomba fertőzések

Azoknál a nőknél, akik gyakori hüvelyi élesztőgomba (Candida)fertőzésektől szenvednek, biokémiailag kimutatható, hogy krónikus stressznek vannak kitéve. A Candida fertőzések száma emelkedik.

stressz, Candida, élesztőgomba, hüvelygomba, hüvelygomba | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed
A kutatók 35 olyan nőt vizsgáltak tanulmányuk során, akiknek az előző évben legalább négyszer volt élesztőgomba fertőzésük, és 35 egészséges kontrollszemélyt, hogy kimutassák fertőzés kapcsolatát a stresszel.

Nyálmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől, és mérte a mellékvesekéreg hormon szintjüket. A mellékvesekéreg hormonszintek általában reggel emelkednek, de megállapítható volt, hogy ez az emelkedést kisebb volt a visszatérő élesztőgomba fertőzésben szenvedő betegek között, mint a kontrollszemélyekkel.

A mellékvesekéreg hormon kis emelkedése némileg paradox módon a kutatók szerint jelzi a folyamatos stressz állapotát.

Megállapították azt is, hogy több betegeknek, mint kontrollszemélynek volt a kórelőzményben más hüvelyfertőzése is, mely alátámasztja a csökkent helyi immunitás elméletét is.

A szerzők arra következtetnek, hogy a krónikus stressz szerepet játszhat a gyakori élesztőgomba fertőzések előfordulásában, és további tanulmányoknak kell megvilágítaniuk ezt a kapcsolatot.
| stressz, Candida, élesztőgomba, hüvelygomba
2007-12-01 00:40:16


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...


hirdetés