A stressz hasra hizlal

Azok az emberek, akik stressznek vannak kitéve, kiszolgáltatottak, kirekesztik őket, azzal számolhatnak, hogy több testzsír rakódik le a hasukon, így további egészségkárosodásnak vannak kitéve, állítják amerikai kutatók.

stressz, érelmeszesedés, elhízás | InforMed Hírek7   InforMed
Carol A. Shively, a Wake Forest-egyetem kutatója szerint eredményeik az elhízás elleni küzdelem új módjaihoz vezethetnek. Sok túlsúlyos embernek elsősorban a hasán rakódik le a zsírfelesleg, és ez a zsír másképpen viselkedik, mint a test más részein.

A vizsgálatnak az volt a célja, hogy megállapítsa, hogyan hat a társadalmi helyzet a szívbetegség kialakulására. Nőstény majmokat nyugati típusú étrenden tartottak, amelyben sok volt a zsír és a koleszterin. A majmok csoportokban éltek, és természetes módon alakult ki a közösség fölé- és alárendelt egyedekre.

A kutatók észrevették, hogy az alárendelt szerepet játszó majmokat nem vették be olyan gyakran a közös kurkászásba, mint a vezető szerepet betöltőket, és gyakran voltak agresszió áldozatai is.

Az is megfigyelték, hogy ezeknél a majmoknál több háj rakódott le a hasüregben, mint a többieknél. A társadalmilag alárendeltség stresszhormonok elválasztását segíti elő, amelyeknek a hasi hájréteg lerakódásában van szerepük, mondják a kutatók. Ennek hatására az erekben plakkok képződnek, érelmeszesedés alakul ki, ami szívbetegséghez, a világ vezető halálokához vezet.

A kutató szerint eredményeik alátámasztják az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás és a megfelelő stresszkezelés fontosságát.

, kép: sxc.hu
| stressz, érelmeszesedés, elhízás
2009-08-23 19:49:09
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop