A depresszió jelei férfiaknál

Sokan azt hiszik, hogy a depresszió a nők betegsége. Igaz, hogy elsősorban a nők mennek orvoshoz, de ez csak azért van, mert a férfiak kevésbé hajlandóak erre.

depresszió, férfiak | InforMed Hírek7   InforMed | Kruppa, G.
A depresszió jelei mások a férfiaknál, mint a nőknél. A férfiak nemigen figyelnek oda ezekre a jelekre, ráadásul jobban el is tudják titkolni családjuk, barátaik, munkatársaik elől. Gyakran fel sem ismerik a depressziót, mert úgy vélik, a depresszió csak a nőket érintheti.

Bár a depresszió tünetei alapvetően ugyanazok mindkét nemnél, a férfiaknál másképp jelentkezik, elsősorban a fizikai tüneteket veszik észre. Fáradtságra, kimerültségre, alvászavarra, izomfeszültségre panaszkodnak, esetleg étvágytalanságra vagy állandó fejfájásra.

Az egyik fő nemek közti különbség a depressziót illetően az, hogy a férfiaknál nem jelennek meg lelki tünetek. Ez azért lehet, mert a férfiakról az terjedt el a közfelfogásban, hogy nem tudják kimutatni érzéseiket, nem szívesen nyílnak meg mások előtt. Ritka, hogy egy férfi sír vagy szomorú, ez inkább a nőkre jellemző.

Vannak a depressziónak olyan jelei is, amelyekről sokan nem gondolnák, hogy depresszió állhat a háttérben, például túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás, dühkitörések, szerencsejáték, extrém sportok űzése, esetleg kockázatos szexuális viselkedés. Ezeket nehéz depresszióként azonosítani.

Ha valaki több mint két héten át észleli magán ezeket a jeleket, forduljon orvoshoz. A depresszió kezelhető és leküzdhető, de csakis akkor, ha idejében segítséget kér és kap a beteg.

| depresszió, férfiak
2009-06-11 10:55:40

Web Design & Development Prowebshop