Tanulmány: a kalóriadús étel csökkenti a szomorúságot

A kalóriadús ételek nemcsak kellemes érzékszervi élményként hatnak nyugtatóan, hanem a gyomor és az agy közötti jelátadáson keresztül is - állítják a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói.

kalória, nyugtató, étel | MTI Hírek 2011 ;8
A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz olyan önkénteseket toboroztak, akik vállalták, hogy gyomrukba közvetlenül juttassanak zsírsavakat tartalmazó oldatot vagy ártalmatlan fiziológiás sóoldatot, miközben agyi aktivitásukat mágneses rezonanciás készülékkel figyelték meg.

A szomorú zenével és képekkel kellően lehangolttá tett tizenkét résztvevő nem tudta, hogy a tubuson keresztül melyik oldatot kapta, miközben agyi aktivitásukat is követték a kutatók. Szubjektív hangulatukat, szomorúságuk mértékét a szkennelés előtt és közben is értékelniük kellett az alanyoknak egy 1-től 9-ig terjedő skálán.

Az eredmények szerint a zsírsavakat kapott önkéntesek csak fele annyira lettek szomorúak, mint azok, akiknek sóoldatot juttattak a gyomrába.

Lukas van Oudenhove kutatásvezető úgy véli, hogy tanulmányukból az elhízással, depresszióval és evészavarokkal kapcsolatban is vonhatóak le következtetések.
| kalória, nyugtató, étel
2011-08-03 21:39:57
Kapcsolódó cikkek
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop