A szén-monoxid kis dózisban enyhítette a városi stresszt

Az egyébként mérgező szén-monoxid, amely az autók kipufogógázából kerül a nagyvárosok levegőjébe, valójában enyhíti a városi élet stresszét - vélik a Tel-avivi Egyetem kutatói.

szén-monoxid, stressz, stresszoldás | MTI Hírek 2011 ;8
Az egyetem honlapja szerint Jichak Schnell professzor kutatócsoportja 36 egészséges felnőtt önkéntes bevonásával vizsgálta a nagyvárosi élet ártalmait, kiküldték őket Tel-Aviv utcáira, ahol gyalogosként és buszra szállva kellett bizonyos időt eltölteniük.

Az egyetemre való visszatértük után - egyebek közt - megmérték, hogy mennyi szén-monoxidot lélegeztek be a kísérlet résztvevői. "Nemcsak jóval alacsonyabbak voltak ezek az értékek a kutatók által előre becsülteknél (1-15 egység a millióban fél óra alatt), de ráadásul úgy tűnt, hogy a gáznak érzéstelenítő hatása is volt a résztvevőkre, ellensúlyozva a zaj és a nagy tömeg által kiváltott stresszt" - írták a kutatás összegzésében.

A szén-monoxid egyébként színtelen, szagtalan, mérgező gáz, amely nagyobb koncentrációban halált okoz.

Schnell kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a környezeti stressz az emberi testre. Eddigi megállapításaik szerint a városi életnek kisebb az egészségügyi veszélye, mint korábban hitték.
| szén-monoxid, stressz, stresszoldás
2011-11-14 13:37:46

Web Design & Development Prowebshop