A stressz hat különös jele

A stressz számtalan formában jelenhet meg, vannak köztük egészen szokatlanok is. Figyeljünk oda minden hirtelen bekövetkezett testi változásra!

stressz, testi jel, pszichoszomatikus betegség | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K.
Hányás

Lehet a stressz, de elsősorban a szorongásé jele. Vannak, akik egy bizonyos napszakban émelyegnek, hánynak. Pihenjünk sokat és igyunk elegendő vizet a hiány pótlására.

Hajhullás

A hajhullásnak számos oka lehet, a genetikától kezdve egyes gyógyszerekig, de az egyik ok a stressz.

Orrvérzés

Szakmai körökben is vita van arról, hogy az orrvérzést a stressz váltja-e ki, de sok példát ismerünk erre. A British Medical Journal egyik 2001-es számában az olvasható, hogy stressz a vérnyomás gyakori kiugrásával okozhat orrvérzést.

Emlékezetvesztés

A krónikus stressz árt az agy rövid távú memóriáért felelős részének, a hippocampusnak. A legjobb megkeresni a stressz okát és törekedni a megszüntetésére. Addig is: jegyezzük fel, ami fontos.

Legyengült immunrendszer

A stressz talán legjobban észrevehető hatása a legyengült immunrendszer. Ha felborul a hormonháztartás, nem termelődik elég fehérvérsejt, ami az immunsejtek reprodukcióját segíti elő. Az ördögi körből a leghatásosabban a mozgással, edzéssel léphetünk ki.

Fokozott verítékezés

Az izzadás általános jelenség stressz esetén, de vannak, akiknél ez a tenyér és a talp izzadásában jelentkezik. A jóga és a meditáció segíthet, ha eredménytelen, forduljunk szakorvoshoz.
| stressz, testi jel, pszichoszomatikus betegség
2012-01-30 07:49:45


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...