A stressz a jó szokásokat is előhívhatja

Ha stresszesek vagyunk, hajlunk rá, hogy valamiben vigasztalást keressünk, és ezek gyakran nem a legegészségesebb dolgok. Egy új vizsgálat rámutat arra, hogy a kihívások a jó szokásokat is felszínre hozhatják.

stressz, testmozgás, szokások | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

University of Southern California pszichológia-professzorának, Wendy Woodnak a vezetésével a kutatók több különböző vizsgálatot is végeztek. Megállapították, hogy a stressz különféle típusainak hatására minden szokás felerősödött, nem csak a károsak.

- Ha az embert elhagyja az akaratereje és nincs motivációja, sem energiája, nagy valószínűséggel veszi fel a régi rossz szokásait, például sokat eszik, és nem mozog eleget, de csak akkor, ha ezek korábban is a szokásai voltak – mondja Wood. – A vizsgálatunkban az az újszerű, hogy kiderült, nyomás alatt a jó szokások ugyanígy előjöhetnek.

A stressz megfoszt minket az akaraterőnktől, az agyunk ugyanis úgy van huzalozva, hogy ha nagy stressz ér minket, passzívak lesznek a hosszú távú tervezésért és megfontoltságért felelős agyi területek. Ennek evolúciós oka van, ha a túlélésről van szó, a magasabb szintű agytevékenység feleslegessé válik. Fenyegetettség hatására az agy a gyorsabban kapcsoló, de egyszerűbb területeket használja, mert ezek működése automatikus. Az automatikus itt nem veleszületettet jelent, sok automatikus viselkedésforma – például nassolás a kerékpározás vagy a szorongás hatására - ismétlés, gyakorlás útján válik azzá.

- Az emberek stressz hatására, amikor szoronganak és elhagyja őket az akaraterejük, nem egykönnyen hoznak döntéseket – fejti ki Wood professzor. – Nyomás alatt korlátozott a döntésképességünk, ilyenkor a szokásos viselkedésformák jönnek elő, azok a cselekvéssorok, amelyeket általában csinálni szoktunk, függetlenül attól, mi az a szokás.

A kutatók diákokkal végeztek többféle vizsgálatot több héten át, és megállapították, hogy a stressz és az akaraterő hiánya hatására mind a rossz, mind a jó szokások előtérbe kerülnek. Annak, hogy gyakran úgy tűnik, ilyenkor általában csak a rossz szokások erősödnek fel, az az oka, hogy a jókat nem annyira vesszük észre, mert nem hátráltatnak bennünket céljaink elérésében, nem okoznak problémát.

Ezért fontos, hogy a kellő mennyiségű testedzés, helyes étkezés, elegendő alvás és a dohányzás mellőzése automatikus szokásokká váljanak, mert akkor, ha nagy a nyomás rajtunk, ezek fognak előjönni a több akaraterőt kívánó cselekvések helyett.

Kapcsolódó rovatok:
Pszichés problémák, elmebetegségek
Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz)
Szenvedélybetegségek (dohányzás, alkoholizmus, kábítószerek)
Pszichoszomatikus betegségek
Sport, fitnessz


Forrás: TIME

| stressz, testmozgás, szokások
2013-06-04 02:41:40


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...