A stressz csökkentése 5 perc alatt

A kiégés sok kiváló embert foszt meg attól, hogy tevékenységét folytassa. Jó, ha nem várunk, amíg nagyobb a baj, az alábbi stresszkezelő technikákkal néhány perc alatt is javíthatunk állapotunkon.

stressz, kiégés, stresszkezelés | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.

Változtassuk meg a jelszavunkat. Pozitív hatással van, ha valami aktuális, nekünk kedvező légkört teremtő jelszóra váltunk a megszokott helyett, például „leszokom a dohányzásról” vagy „megbocsájtok”.

Öleljünk meg valakit. Az ölelés annyira fontos, hogy már világnapja is van, január 21-e. Az ölelés kiválóan enyhíti a stresszt, ilyenkor oxitocin szabadul fel a szervezetben. Ez a hormon elősegíti a relaxációt, fokozza a bizalmat és az együttérzést.

Simogassunk kisállatot. Pánikbetegeknek, kiégetteknek és stresszeseknek egyaránt segít, ha minél több időt eltöltenek a kutyájukkal vagy a macskájukkal. Az állatok simogatása során megemelkedik a szervezet szerotonin és dopamin szintje.

Gyakoroljuk a 4-7-8 légzést. Ha nincs időnk meditálni, végezzük el az alábbi légzésgyakorlatot 5 percen át: belégzés orron át 4-re, a levegő benntartása 7-re, kilégzés szájon át 8-ra. Kitűnő, gyors nyugtató.

Ábrándozzunk kellemes dolgokról. Akár előre örülhetünk valaminek, vagy felidézhetünk egy múltbeli kellemes történést, helyzetet, hangulatot.

Mosolyogjunk. Az érzelmek ragadósak. Ha mosolyogva lépünk be a boltba, az orvosi rendelőbe vagy az étterembe, biztos, hogy nem morcos arcok fogadnak majd.

Takarítsuk ki a negatív gondolatokat a fejünkből. Meglepődünk majd, mennyit segít, ha papírra leírjuk a haragunkat, a szorongásunkat vagy a frusztrációnkat.

Psychology Today

| stressz, kiégés, stresszkezelés
2015-03-18 16:53:33


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...


hirdetés