A mosogatás csökkenti a stresszt?

A mosogatás jelentősen csökkenti a stressz szintjét, ha tudatosan végezzük, egy új tanulmány szerint.

stressz, stresszkezelés | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

A Florida State University kutatói egy vizsgálat során 51 egyetemi hallgatóval mosogatást végeztettek. Mielőtt elkezdték, a hallgatók felével elolvastattak egy rövid tudatosság bekezdést, a másik felével a mosogatás rövid tárgyszerű leírását. Utóbbi nyilvánvaló volt, az előbbi viszont a feladat tudatos elvégzésére koncentrált.

Íme néhány sor: „Amikor az ember mosogat, csak mosogat. Ez azt jelenti, hogy mosogatás közben az embernek teljesen tudatában kell lennie annak, hogy mosogat. Első pillantásra ez egy kicsit butának tűnik, miért is hangsúlyoznánk egy ilyen egyszerű dolgot? De pont ez a lényeg.

Az a tény, hogy itt állok és mosogatok, a csodálatos valóság. Teljesen magam vagyok, figyelem a légzésemet, tudatában vagyok a jelenlétemnek, gondolataimnak és tevékenységemnek. Nem sodródok agyatlanul, mint egy palack, amit a hullámok ide. oda sodornak.

„Különösen érdekelt, hogy a hétköznapi tevékenységek hogyan lehetnének képesek elősegíteni egy tudatos állapotot, és ezáltal a jóllét érzését”, mondta tanulmány vezető szerzője.

A kutatók megállapították, hogy a tudatos mosogatók (akik koncentráltak a szappan szagára, a víz hőmérsékletére, az edény tapintására), 25 százalékkal szívesebben végezték a feladatot, és 27%-kal csökkentették a stressz szintjüket.

A mások csoportnak semmi haszna nem volt a feladatból. Úgy látszik, hogy a napi tevékenység, ha célzottan és tudatosan közelítjük meg, javíthatja a tudatosság állapotát, mondta a tanulmány szerzője.

A tanulmány kis létszámú volt, ezért meg kell ismételni, de úgy látszik, hogy a tudatosság elérhető számos hétköznapi tevékenység során, valószínűleg csökkenti a stresszt és javítja a közérzetet.

TIME

| stressz, stresszkezelés
2015-10-07 08:59:22


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...


hirdetés