Mit okoz a tartós stressz?

Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt. Emellett tenziós fejfájás, alvászavar és depresszió is megjelenhet.

stressz, szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség, pánik, fejfájás, alvászavar, depresszió, kortizolhiány | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

A stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd, mondja Dr. Lakatos Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának vezetője.

Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mely korosztályra, illetve hogy a nőkre vagy a férfiakra jellemzőbb-e inkább ez az állapot.

Nem csak a túl sok munka vagy a hajszolt életvitel okozhat stresszt, hasonló megterhelést jelentenek a betegségek, például a szervezetben jelenlévő gyulladások is.

Érdemes kitérni a „jó” stresszre is: a házasságkötés, egy utazás vagy a diploma átvétele örömteli esemény, de hasonló élettani hatást vált ki a szervezetben, mint a „rossz” stressz.

A stressz reakció részeként aktiválódik a hipothalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, amely fokozott kortizol termeléssel jár. Ilyenkor a szervezet felkészül arra, hogy megküzd, vagy inkább elmenekül. Gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás és nő a vércukorszint. Ezért érezzük stresszhelyzetben, hogy szinte a torkunkban dobog a szívünk, vagy összeszorul a gyomrunk.

Azok a folyamatok aktiválódnak, amelyek szükségesek a küzdéshez vagy a gyors meneküléshez, az immunrendszer azonban nem tartozik ezek közé, így az ilyenkor gyengülni kezd

A folyamatos idegeskedés és a hajszolt életmód hatására tartósan fokozott termelésre késztetjük a mellékvesét, amely egy idő után nem tud elegendő mennyiségű kortizolt előállítani. Ilyenkor már megjelenhetnek a fáradtság és az ingerlékenység jelei.

A kortizol hiány hatással lehet az egész hormonrendszerre, progeszteron hiányhoz, pajzsmirigy alul működéshez is vezethet. Előfordulhat, hogy nehezebben megy ilyenkor a teherbe esés.

Ha nincs szervi oka, nincs szükség a kortizol hormon gyógyszeres pótlására, sokkal inkább az életmódváltás az, ami megoldást jelenthet.

Első lépésként csökkenteni kell a stresszt, amely jelenthet mozgást, relaxációt, több pihenést, egészségesebb étkezést vagy gyulladásos betegség esetén a probléma megszüntetését.

Fontos emellett, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, leszokjunk a dohányzásról, és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

| stressz, szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség, pánik, fejfájás, alvászavar, depresszió, kortizolhiány
2016-06-28 23:54:24
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop