Ha a stressztűrő képesség kimerül

A kellő mértékű stressztűrés képessége nélkülözhetetlen a mindennapokban. Ez szükséges ahhoz, hogy környezetünkkel és önmagunkkal szemben is harmonikus viszonyban álljunk. Maga a "stressz" kifejezés önmagában nem egy kellemetlen eseményt jelölő szó, amint azt sokan gondolják. A pozitív életesemények ugyanúgy stressznek számítanak, mint a kellemetlenek, élettani szempontból azonban különbség van köztük.

stressz | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.

A stresszhelyzet kifejezés arra utal, hogy a szervezet működését az adott tevékenység igénybe vette, veszi, így máris érthető, hogy a pozitív tevékenységek miért számítanak stressznek. Nem mindegy azonban, hogy egy adott cselekedetnek milyen következményei vannak. Míg ugyanis az az állapot, mely komoly energiabefektetés nyomán sikerrel végződik, és az elért eredmény nyomán szinte doppingol, újabb siker elérésére ösztönöz, addig egy kudarchoz vezető összeroppanthatja az embert.

Ami a kettőben közös: mindegyik a vegetatív idegrendszert veszi igénybe. A két részből álló vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus részre oszlik. A szimpatikus területek az aktivitásért, a paraszimpatikus idegrendszer pedig a regenerálódásért felelős. A kettő közötti egyensúly - az igénybevétel és az ezt ellensúlyozó pihenés - felelős a kiegyensúlyozott, jó közérzetért.

Ha a túlhajszoltság miatt nincs lehetőség a regenerálódásra, felbillen a mérleg: ingerlékenység, feszültség, szorongás, alvászavar lesz a következmény. Éppen ezért fontos, hogy a pihenésre valamilyen formában - megfelelő alvásmennyiség, hétvégente délutáni heverészés, kertészkedés, sportolás, olvasgatás - mindig szakítsunk időt. Ha mégis felborulna a két rendszer közötti egyensúly, az életmódbeli tanácsokon túl gyógyszeres beavatkozásra, kezelésre is van mód. A relaxációs módszerek úgyszintén eredményesek. A javulás után sem nélkülözhetők azonban az életmódbeli változások, ha a tünetek újbóli kialakulását meg kívánjuk akadályozni.

| stressz
2002-07-18 13:30:12
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop