Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta keddi jelentésében a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

A gyerekek nem érzik magukat biztonságban sem otthon, sem az iskolában, és a folyamatos rettegés miatt sokuknál vizelet-visszatartási, illetve beszédproblémák alakulnak ki. Akadnak olyanok is, akik teljesen megnémultak az immár hat éve tartó polgárháborúban átélt borzalmak miatt.

Számtalan kamasz menekül önpusztításba, amelynek formái sokfélék: vannak, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, míg mások a drogokban és az alkoholban keresnek menekvést, vagy maguk is fegyvert fognak - hívta fel a figyelmet a Save the Children.

"Legalább hárommillió, hat év alatti szíriai gyerek semmi mást nem látott az elmúlt években, csak pusztítást, és további milliók nőttek fel rettegésben" - tette hozzá a londoni székhelyű szervezet Láthatatlan sebek című jelentésében.

"A háború hatodik évével elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a gyerekek visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek a fejlődésüket leginkább meghatározó időszakban" - mondta Marcia Brophy, a Save the Children pszichológiai tanácsadója. "Soha nem volt nagyobb a kockázata annak, hogy elveszítünk egy teljes nemzedéket, amely megadja magát a traumának és az elviselhetetlen stressznek."

A segélyszervezet kutatói 458 gyerekkel, fiatallal és felnőttel beszéltek Szíria hét, nagyrészt felkelők kezén lévő tartományában 2016 decembere és 2017 februárja között.

A jelentés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy látja, hogy a Szíriában élő gyerekek agresszívabbak lettek az elmúlt években, és 71 százalék arról számolt be, hogy a kicsik gyakrabban vizelnek ágyba. A szakértők szerint mindkét tünet jellemzője a toxikus stressznek és a poszttraumás stressz szindrómának is. Ezek a pszichés betegségek megszakíthatják az agy és egyéb szervek fejlődésének folyamatosságát, és felnőttkori mentális zavarokhoz, illetve függőséghez vezethetnek - magyarázta Alexandra Chen, a Harvard Egyetem szakértője.

A kiskorú interjúalanyok kétharmada elveszítette legalább egy hozzátartozóját, átélte, hogy lövik vagy bombázzák házát, sőt, akár sebeket is szerzett a polgárháborúban. A megkérdezett felnőttek több mint fele ismer olyan gyereket vagy kamaszt, aki fegyveres csoportokban harcolt.

"Cserbenhagytuk a Szíriában élő gyerekeket, akik közül soknak megfelelő segítség nélkül kell szembenéznie az átélt borzalmakkal" - mondta Brophy.

A Save the Children jelentése felszólította a harcoló feleket, hogy ne használjanak robbanóanyagot lakott területeken, hagyjanak fel az iskolák és kórházak támadásával, és ne sorozzanak be gyerekkatonákat. A szervezet egyúttal sürgette a nemzetközi közösséget, hogy bőkezűen támogassa a szíriai gyerekeknek mentális segítséget nyújtó programokat.

| stressz, stresszkezelés, Szíria, háború, trauma, bulvár
2017-03-08 13:34:53


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...


hirdetés