Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.

zöldségfogyasztás, stressz, gyümölcsfogyasztás, életmód | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A 60 ezer - 45 éves vagy annál idősebb - ausztrál adatait vizsgálták meg egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a lelki stressz mennyiségét.

A stressz és a szorongás fokát mérő skála használatával a kutatók összevetették a stressz értéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.

A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldséget azonban csak a vizsgáltak hét százaléka.

A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal, a napi 3-4 adag zöldséget fogyasztók kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik egyáltalán nem, vagy csak napi egy adagot fogyasztottak. A gyümölcsfogyasztásnak nem volt ilyen hatása.

Bár mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszt csökkentő hatásait, a nőknél kifejezettebb volt, mint a férfiaknál. Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, de az is, hogy a nők pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről.

| zöldségfogyasztás, stressz, gyümölcsfogyasztás, életmód
2017-03-19 19:31:50


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...