Antistresszfaktorok

Stressz ­ egy olyan szó, melyről már hallani sem akarunk. Mégis sok, valamennyiünket érintő betegség és anyagcserezavar oka. Nem számít stressznek, ha pillanatnyilag sok a munkánk, ha egyáltalán nincs munkánk ­ az már inkább. A stressz olyan állapot, mely nyomás alatt tart, melyet per pillanat nem tudunk elkerülni, vagy hosszú ideig nem találunk rá megoldást.

stressz, krónikus betegségek | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Nemcsak lelki probléma okozója, hanem szervezetünk legfinomabb kémiai folyamataira is kihat. Pszichoneuro-immunológusok rájöttek arra, hogy agyunkban minden egyes gondolat kémiai változásokat okoz szervezetünkben. Ezért tudunk egészségesen örülni, vagy halálra búsuljuk magunkat. Ugyanúgy van ez a stresszel is.

A LÉLEKBEN KELETKEZIK

A stressz ugyanis először a lélekben keletkezik, miközben olyan állapotba kerülünk, amely közérzetünket, elsősorban lelki egyensúlyunkat érzékenyen érinti, olyan érzékenyen hat, hogy

 • begörcsölünk
 • vérnyomásunk emelkedik
 • szívverésünk felgyorsul
 • szervezetünk több hormont, főleg adrenalint (stresszhormon) bocsát ki
 • immunrendszerünk gyengül
 • allergia tör ránk
 • herpesz (lázhólyagocskák) keletkezik
 • gyomorpanaszaink lesznek
 • emésztésünk nem jól működik
 • idegesek leszünk, koncentrálóképességünk gyengül
 • depresszióba süllyedhetünk stb.

Egy sor olyan betegség és érzékenység, mely krónikussá válhat és melyek mögött nem szervi ok, hanem feszültség van.

NE A TÜNETEK ELLEN KÜZDJÜNK!

Ha ez a stresszes állapot sokáig tart és krónikus betegségben csapódik le, a pszichés kezelés többnyire nem elég, vagy csak nagyon lassan hat, mivel időközben hiányok halmozódnak fel. Az anyagcsere-folyamatok általában olyan tartós károsodást szenvednek, hogy segítségre van szükségük.

A legújabb kutatások szerint például a magas vérnyomás ellen szedett shii-take-gomba- és halolajkapszula nemcsak a zsírértékeket, hanem a magas vérnyomást is határozottan csökkenti.

Idegesség, fáradtság, koncentrációgyengeség esetén elsősorban a B-vitaminok, az orbáncfű segítenek, de a kava-kava és a lecitin is jó.

Ha az immunrendszer már olyan gyenge, hogy allergiával reagál, a szervezetnek C-vitaminra, cinkre, A-, E- és B-vitaminokra és magnéziumra van szüksége.

Izompanaszok, szív- és keringési zavarok esetén az ásványi anyagok, főleg a kalcium és a magnézium használnak. Ezek mind olyan eszenciális anyagok, melyek igazolhatóan segítenek szervezetünknek az egészséges anyagcsere fenntartásában. Támogatják szervezetünket, ha egészségesek vagyunk, krónikus betegségek esetén pedig javulást eredményeznek.

RELAXÁCIÓS TECHNIKÁK FELNŐTTEKNEK, GYEREKEKNEK IS

Az emberi idegrendszer regenerálódásához időről időre teljes nyugalomra, csendre, kikapcsolódásra, örömre, higgadtságra, humorra és szórakozásra van szükség.

Az alábbi gyakorlatokat, melyek hozzásegítenek a kívánt állapot eléréséhez, rövid pihenőként beiktathatjuk a hétköznapok zűrzavarában az élet minden területén.

MÁSFÉL PERC LAZÍTÁS

Érdemes óránként 1-2 percet (persze gyakrabban és többet is lehet) gyakorolni nyugodtan, ellazultan. Hol? Bárhol: munkahelyen, tanítás alatt, a szabadidőben, közlekedési dugóban, járművön. Önmagunk menedzserei, tanárai, trénerei lehetünk, és megtanulhatjuk, hogyan irányítsuk személyes energiakészletünket.

Rituáléként begyakorolva a másfél percnyi kikapcsolódás ugyanolyan magától értetődő igénnyé válik, mint az evés, ivás, az alvás.

"Nehéz, mint a kő, könnyű, mint a tollpihe"

Ülő helyzetben nyugodtan lélegzünk, megfeszítjük testünk minden izmát és azt képzeljük, mindenünk olyan nehéz, mint a kő, vagy erős, mint egy százméteres futás előtt. Kb. hét másodpercig tartjuk ezt az energikus feszültséget, majd a könnyű vagyok, mint a tollpihe gondolatával, nyugodt kilégzéssel ellazulunk.

Fekvő nyolcas

A gyakorlat a két agyfélteke összehangolását eredményezi. Egyenes háttal ülve mély lélegzetet veszünk, majd kiengedjük. Légzésünkre figyelünk, olyan legyen, mint egy nyugodt áradat. Elképzeljük, hogy pillekönnyű ecset nőtt az orrunkra, melynek segítségével kicsi, szelíd fejmozdulatokkal képzeletbeli vászonra fekvő nyolcast rajzolunk, amely a végtelen szimbóluma. Néhányszor megismételjük.

Nevető agy

Mosolyogjunk napi másfél percet, vagy legalább vágjunk mosolygós képet, még ha pillanatnyilag nincs is kedvünk hozzá! Ha arcunkat megmozdítjuk, a megfelelő izom jelzi az agy egy receptorának a mosolygást, és ez arra ösztönzi agyunkat, hogy boldogsághormonokat termeljen, melyek jó érzést keltenek bennünk.

EXTRA TIPPEK

Ételek és vitálanyagok stressz ellen:

Teljes kiőrlésű gabona, B-vitaminok, friss zöldségek és gyümölcsök, C-vitamin és ásványi anyagok, tejtermékek, tojás, E-vitamin, A-vitamin, dió, hidegen préselt olajak, omega-6-zsírsav (ligetszépeolaj), vas, halak, omega-3-zsírsav (halolaj), shii-take-gomba, noni, Lapacho-tea, citromfű, levendula, komló.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| stressz, krónikus betegségek
2002-07-25 14:08:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop