Nyaraljunk stressz nélkül!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a nyáron szabadságra utazóknak mindössze 42 százaléka az, aki testileg, lelkileg és idegileg valóban megerősödik és kipiheni magát. Ez igencsak elgondolkoztató.

stressz, nyaralás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Dicsőfy, E.

Orvosok és pszichológusok megtalálták ennek az okát: a legtöbb ember a szabadsága alatt egy sor negatív stresszt szenved el. Ez a stressz nem azonos a megszokott hivatásbeli, illetve az otthoni magánéletbeli idegi terheléssel, s így méginkább kimerít.

ELFELEJTETTÜNK PIHENNI?

Ez ugyan egy másfajta stressz, de akkor is az. Az emberek nagy része elfelejtette a pihenés igazi művészetét. Pedig nem is olyan nehéz egy nyári szabadságot stressz nélkül végigélvezni.

 • Amikor eldönti a szabadság idejét és jellegét, befolyásolni tudja, hogy valóban garantált legyen a feszültségmentes, ellazító, nyugalmas szabadság. Ne utazzon el valahova csak azért, mert az ismerősei, barátai odamennek. Érdeklődje meg előzőleg, hogy a helyi adottságok megfelelnek-e a nyugalomra és pihenésre vonatkozó elképzeléseinek.
 • Saját maga dönt a stressz és nem stressz vonatkozásában, amikor az oda-, illetve visszautazást megtervezi. Egyesek a kormánykerék mögött szeretnek szabadságra utazni, a másik már attól ideges, ha ilyenre csak gondol. Az
  egyik repülővel szeret utazni, a másik pánikszerűen fél a repülőúttól. Autó, hajó, repülő, vonat: gondoljuk meg, időben hogyan akarunk utazni.
 • Vannak olyanok, akik találomra mennek el valamilyen nyaralóhelyre, és ott a jó szerencsére hagyatkozva keresnek szállodai szobát. Azonban ha valaki nem kifejezetten kalandor természetű, lehetőleg mellőzze ezt a megoldást. Sokkal okosabban teszi, ha már otthon lefoglalja az utazási irodában az önnek megfelelő szállást. Igen nagy fokú idegi terhelést okoz, ha a nyaralóhelyen nincs fedél a fejünk fölött, vagy meg kell alkudnunk valamilyen szükségmegoldással.
 • Sokan elfelejtik, hogy csak egészségesen szabad szabadságra elutazni. Vannak, akik alábecsülik a fertőzések veszélyeit, amelyek leginkább a déli országokban léphetnek fel. Tájékozódni mindenképpen ajánlott.
 • Sokkal jobb lelkiállapotban utazik szabadságra, ha biztos kezekben tudja otthoni ügyeinek intézését, például a levélszekrény ürítését, a növények vagy háziállatok ellátását.
 • Fontos a kényelmes utazás szempontjából a megfelelő bőrönd kiválasztása is. Ne legyen túl kicsi vagy túl nagy. Ideális az, amelynek fogantyúja és kereke van. Rengeteg idegeskedést megtakaríthatunk, ha megszokjuk, hogy a bőröndöt mindig azonos rendszer szerint csomagoljuk be: így mindent azonnal megtalálunk, amire szükségünk van.

A KÉZITÁSKA MINDIG LEGYEN KÉZNÉL

 • legfontosabb dolgokat csomagolja kézitáskába. Az utazások során elveszhet egy koffer vagy útitáska. Vagy késéssel érkezik meg a rendeltetési helyre. Éppen ezért csökkenthető az idegeskedés, ha a legfontosabbakat egy kézitáskában a kezünk ügyében tartjuk.
 • Ide tartozik az aprópénz is, az adott ország pénznemében. Képzeljük el, milyen kellemetlen, ha telefonálni szeretnénk, vagy borravalót kell adni és nincs a zsebünkben egy fillér sem.
 • Számoljunk azzal, hogy ott, ahova utazunk, rossz is lehet az idő. Tervezzünk be egy pótprogramot, vagyis olyan kikapcsolódást, ami mellett a rossz időjárás sem húzhatja keresztül a számításainkat.

FOKOZATOSAN CSÚSSZUNK ÁT...

 • Mindenképpen kerüljük el, hogy felpaprikázva utazzunk szabadságra. Soha ne induljunk el közvetlenül a munkahelyről. A szabadság első napját töltsük otthon. A szabadság stresszmentes, nyugodt kezdete már jó kiindulást képvisel a pihenéshez.
 • Az időrendet alakítsuk úgy, hogy inkább korábban érjünk a pályaudvarra, repülőtérre, ne utolsó pillanatban. Ezzel elkerülhető, hogy izgatottan, idegesen és csuromvizesre izzadtan kezdjük meg a szabadságot.
 • A szabadság első napját a nyaralóhelyen szenteljük a pihenésnek. Aludjunk tovább, élvezzük a reggelit, álmodozzunk, pihenjünk. Csakis így léphetünk ki a hétköznapokból. A hivatásbeli stresszből könnyen lehet nyaralási stressz, ha átmenet nélkül lépünk át egyik fázisból a másikba. Nagyon fontos, hogy harmonikus egyensúlyt alakítsunk ki a nyaralás idejére a pihenés és az élmények között.
 • Csakis olyan emberekkel menjünk szabadságra, akikkel jól megértjük egymást. Gyakran előfordul, hogy tartósan nem tudunk harmonikus együttlétet kialakítani azokkal, akikkel egyébként napközben jól kijövünk. A veszekedés különleges stressz, megterheli a nyaralást. - M -

NE FELEJTSE EL!

 • A világ nem olyan, mint szeretnénk, de mi lehetünk olyanok.
 • Nekem az elég másoknak már sok, vagy kevés, így van ez rendjén.
 • A zajjal együtt nő a butaság és a durvaság, amit lármával, hangerővel lepleznek. Lassan nem lesz a világon egy csendes hely se, ahol nyugodtan élhetne a gondolat, ahol a lét fellebbenti fátylait, és mi részesedünk ámulatba ejtő gazdagságából.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| stressz, nyaralás
2002-07-25 16:59:39
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop