Jó emberismerő?

Az új kolléga egészen tehetségesnek tűnik de olyan átható tekintettel tud nézni. - Nem szívesen találkoznék vele egy mélygarázsban" suttogja egy kolléganő. Az elődje egy nagyon szimpatikus fickó volt csak aztán szépen belenyúlt a cégkasszába. - Furcsa" mondogatták annak idején, - hiszen úgy nézett ki, mintha a légynek sem tudna ártani. Habár..." Aztán utólag többeknek beugrik, hogy nem nagyon nézett az ember szemébe. Különös: mindenki jó emberismerőnek tartja magát időnként mégis nagyokat tévedünk.

személyiség, testbeszéd | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

Jó emberismerő?

Túlságosan gyakran hagyatkozunk az első benyomásra, és így aztán olyan emberekben is csalódunk, akiket azt hittük már régen ismerünk. Pedig a jó emberismeret nem boszorkányság! Most megtudhatjuk, melyek azok a jelek, amelyekre figyelni kell.Vajon normális dolog e, hogy könnyen becsapódunk?

A környezetünkben élő embereket általában képesek vagyunk elég jól megítélni. Mai világunkra azonban a - futólagos" ismerkedés jellemző, amelyben a figyelem eltompul az, hogy több embert ismerünk, nem jelenti tehát, hogy emberismeretünk is javul. A média pedig leegyszerűsített típusokat vonultat fel előttünk: a gyilkosnak zavarodott a tekintete, az ártatlan pedig naív, érzelmes szemmel néz a világba. Akaratlanul átvesszük ezeket az információkat, gyakran a csalóka első benyomásra hagyatkozunk, s így elfelejtjük, hogyan figyeljünk azokra a jelekre, amelyek embertársaink helyes megítélésének a kulcsát jelentik.

Miről ismerhető fel, hogy mit gondol, mit érez a másik?

Elképesztően egyszerű módszer: utánozzuk le a másik mimikáját és testtartását! Meg fogjuk érezni, hogy partnerünk rosszkedvű függetlenül attól, mit fejez ki szavaival. Minden érzéshez tartozik ugyanis egy bizonyos testtartás. De ez fordítva is igaz: ez a tartás előidézi a hozzá tartozó hangulatot. Közvetlenül is felismerhetőek a kitérő mozdulatok (az egész test, vagy csak a szem állandóan oldalra fordul): ez egyszerűen elutasítást jelent! A test odahajlása és a nyitott szemkontaktus viszont rokonszenvezésre utalnak.

Hogyan kerülhetem el a helytelen ítélkezést?

Általánosságban igaz: egy valódi szélhámos aligha öltözik úgy, mint egy filmbeli csaló a külső tehát nem sokat árul el a jellemről. De ha valaki hazudozik, attól még lehet, hogy közben igenis a szemünkbe néz. Leleplező viszont az ellentmondásos kifejezésmód, például ha a test odafordulása nyugtalan üléssel jár együtt, az illető gyakran tekintget oldalra, eltakarja a száját, dörzsöli az orrát. Vagy ha barátságos szavak kimondása közben a test és az arc (különösen a szem) másfelé fordul. Nyugodtan bízhatunk a spontán - itt valami nem stimmel" érzésünkben. Nem helyes azonban, ha rögtön a legrosszabbat feltételezzük, hiszen az ilyen viselkedésnek valami egészen más oka is lehet: az illető fáradt, más jár a fejében, vagy fél tőlünk. Vagy éppen fülig szerelmes belénk...

Van-e biztos módszer a helyes ítélkezésre?

Igen, de egyik módszer sem százszázalékos. Teljesen megbízhatatlan ugyanis, ha csak a testi jelekre figyelünk. Ahogy az alacsony homlok sem jelenti azt, hogy az illető buta, a nagy orr sem jelzi feltétlenül, hogy emberünk más területen is hasonló méretekkel rendelkezik. Bizonyos feltűnősködésekre persze érdemes odafigyelni: például ha a köztudottan precíz osztályvezető nő mutogatni kezdi köldökgyűrűjét, vagy egy kolléga harsány nevetésben tör ki, valahányszor egy bizonyos nevet említenek előtte. Ezen már nyugodtan fennakadhatunk. A megszokott, illetve elvárt megjelenéstől és viselkedésformától való eltérések megbízható jelek, azt jelenthetik, hogy valaki más, mint amilyennek mutatja magát. Vagy egyszerűen azt, hogy az illető mindenképpen szeretne feltűnni. Az alapszabály tehát: minél ismertebb a környezet, annál könnyebb helyesen megítélni az embereket. Csinálhatunk egy tesztet, például nyaralás közben: próbáljuk meg kitalálni, hogy asztalszomszédainknak, vagy más, véletlenül megismert embereknek mi a foglalkozása, milyen kapcsolatban vannak egymással és hová valósiak mindezt a puszta megfigyelésük alapján. Aztán pedig kérdezzünk rá gátlás nélkül, helyesen tippeltünk-e. Ha eltaláljuk a megfelelő stílust, a többiek szívesen belemennek a játékba, és sok ismeretségre tehetünk szert.

Vajon mit csinálok rosszul, Hogy csalódok az emberekben?

Gyakran az előítélet az oka: egyszer rossz élményeink voltak egy bajuszos autókereskedővel s a jövőben önkéntelenül is tartunk a hasonló típusoktól. Vagy azt hisszük, a hangerő a fontosságot jelzi, miközben nem hallunk meg olyan fontos kijelentéseket, amelyek halkan hangzanak el; pedig akinek valóban van mondanivalója, annak nem szükséges kiabálni. Még rosszabb: az előítéletek megakadályozzák, hogy nyíltan közelítsünk másokhoz, és így váratlanul új barátokra leljünk.

Honnan ismerhetem fel, hogy valaki manipulálni akar?

Ha ezt kedveskedés útján teszi, akkor a túlzott barátságosságon: az illető túl közel jön hozzánk, bizalmasan megérint, bókol. Azt akarja elérni, hogy valamit megvegyünk, aláírjunk, vagy megtegyünk valami olyasmit, ami egyáltalán nem áll szándékunkban. Egy ilyen kedvesen közeledő embernek ugyan nem könnyen tagadjuk meg a kívánságát, de valamiféle rossz érzésünk támad...

Az agresszív módszert űzők a tekintély jeleit használják: összeráncolt szemöldök, pisztolyszerűen kinyújtott mutatóujj, éles hang. Még ha az illetőnek nincs is joga utasítani bennünket, megfélemlítve érezzük magunkat.

manipuláció tehát arról ismerhető fel, hogy az azt célzó egyén túlzásba viszi valamelyik magatartásformát: túlságosan hízelgő vagy túlságosan parancsolgató vagy mindkettő egyszerre, tehát hízelgő is és fenyegető is. Legyünk óvatosak: gondoljuk át inkább háromszor, mielőtt valamire igent mondunk, vagy valaminek elkötelezzük magunkat.

Mit tehetek, hogy mások jól érezzék magukat velem?

A legjobb módszer, ha figyelünk embertársainkra: meghallgatjuk, beszélni hagyjuk, kérdésekkel bátorítjuk, folytassa csak. Az érdeklődés mindenkinek szimpatikus! Testbeszédünkkel még inkább megerősíthetjük pozitív hozzáállásunkat: egyszerűen úgy, hogy partnerünk tartását - tükrözzük", vagyis amikor partnerünk azt teszi, mi is előrehajlunk, illetve hátradőlünk, vele együtt mosolygunk, vagy éppen homlokunkat ráncoljuk, megfogjuk a poharunkat (tollunkat stb.) jó barátok közt ez automatikusan így történik. Ezek az együttérzést sugalló mozdulatok azonban még tudatosan bevetve is erősítik a jó hangulatot. Hogy mindez működik-e, azt könnyen ellenőrizhetjük: ha például előrehajlunk, és pár másodperc múlva a másik is így tesz, akkor szimpatizál velünk. Természetesen ez is egyfajta manipuláció de jó szándékú!

Biztos jelek
  • Szimpátia: gyakori szemkontaktus, mosolygás, nyugodt, odaforduló testtartás.
  • Elutasítás: a test egyértelműen kitérő mozdulatai, függőleges homlokráncolás, lefittyedő szájzug, gyakran előretolt alsó ajakkal.
  • Konfliktus: látszólag odaforduló testtartás (fej, felsőtest), a lábak azonban az ellenkező irányba mutatnak. Olyan zavartságról árulkodó gesztusok, mint a hajtekergetés, a - nyugtalan" lábak.
  • Félelem: nagyra nyitott szemek, nyitott száj, görcsös (megmerevedett) testtartás, sápadtság, izzadás.
  • Kritika: előretolt áll, felhúzott váll, - felfújt" mellkas.
  • Unalom: kitérő, illetve rezignált, felfelé irányuló tekintet, laza testtartás.
Elmélkedések

Az ember olyan lény, aki azon keresztül, hogy lényegesebb, mélyebb, világosabb folyamatban képes részt venni, mint korábban, találja meg élete értelmét. Azok a körülmények, emberek, akik ebben segítik, jók és hasznosak, akik gátolják, károsak.

Legyen testem, lelkem egészséges, fogékony, jellemem nemes, legyek örömteli, együtt érző, kitartó, határozott, kedves, mély, messzelátó és közvetlen. Ezt kívánom, ezen dolgozom, ezt szerzem meg, s ez több, mint a római császár hatalma, a Vatikán vagyona. Pillanatról pillanatra magamat részesítem magamból és másokat az együtt töltött időből. Kívánom, hogy egymást részesítsük magunkból.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| személyiség, testbeszéd
2002-07-25 12:43:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop