A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.

munkaidő, betegség, stressz | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A heti munkaidő 1 órával való növelése azzal jár, hogy a dolgozók átlag 13 százalékkal többször mennek orvoshoz. A munkavállalók úgy érzik, hogy ennyivel hosszabb munkaidő esetén két százalékkal romlik az egészségi állapotuk - közölték a Halle-Wittenbergi és az Erlangen-Nürnbergi egyetem kutatói a Labour Economics című szakfolyóiratban.

A munkaidő növelésének e két káros következményét leginkább a nők és a kisgyerekes szülők érzik meg, valószínűleg azért, mert kevesebb a szabadidejük, és ha nő a munkaidő, erősödik rajtuk a nyomás a munkaidőn kívül.

A férfiak - függetlenül attól, hogy nevelnek-e kisgyermeket vagy sem - átlagosan 7 százalékkal többször fordultak orvoshoz, ha a munkaidő egy órával meghosszabboik, a nők azonban 15 százalékkal gyakrabban mentek orvoshoz valamilyen panasszal.

A rövidebb munkaidő nem jár automatikusan az egészségi állapot javulásával. "Nem lehet következtetéseket levonni arra nézve, hogy mennyi az optimális munkaidő" - írták a kutatók.

A szakemberek a volt NDK területén 1985 és 2014 között, 6500 hivatalnok és más közszolgálati dolgozó körében végzett nagyszabású felmérés adatait elemezték.

| munkaidő, betegség, stressz
2019-01-18 11:03:39


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...