A megújulás művészete

Hihetetlen, hogy a nők milyen sokféle szerepbe képesek belebújni. Betölthetik például a karrierista, a végzet asszonya, vagy a bizalmas szerető szerepét. A pszichológusok most rájöttek, hogyan teszi erőssé a nőket ez az átváltozási képesség.

nők, rugalmasság, nÅ‘k | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.
A pszichológusok szerint a nők számára ma már eleve jobbak a feltételek, hogy megújulhassanak, és ezáltal személyiségük új oldalát fedezzék fel. A férfiaktól azt várják el, hogy egy célért küzdjenek egész életükben. S míg ők csupán munkájuk során, és talán férjként és a háztartás uraként hallatják a hangukat, a nők egy folytában különböző szerepek között ugrálnak: az egyik percben még anyák, a másikban szeretők, a következőben pedig tökéletes vendéglátónak és társasági embernek kell mutatkozniuk. Mindez nagymértékű rugalmasságot követel a nőktől.

A társadalom ma már lehetővé is teszi a nőknek, hogy azok legyenek, amik akarnak: dolgozzanak vagy/és háziasszonyok legyenek, egyedül vagy párban éljenek, érvényesülni tudó, erős, megfontolt nők, vagy éppen gyengék, romantikusak és odaadóak legyenek. A lehetőségek számának ilyenfajta bővülése azonban több fáradtsággal is jár: nem egyszerű feladat a szerepek összhangban tartása és tökéletes betöltése.

ENGEDÉLYEZETT SZEREPVÁLTÁS?

A nőkkel gyakrabban fordul elő, hogy sikeres karrierjüket egyszer csak lecserélik valami rég áhított, sokkal kevésbé divatos feladatra. És mindezt azért, hogy végre "kiéljék magukat", kipróbálják, mi mindenre képesek. A társadalom a nőknél ezt jobban is tolerálja: nekik "szabad" ésszerűtlenül, meggondolatlanul cselekedni, szokatlant véghezvinni anélkül, hogy rögtön attól kellene tartaniuk, elvesztik a tekintélyüket. A pszichológusok szerint a férfiaktól sokkal több ésszerűséget és racionalitást várunk el, s így könnyebben nevetség tárgyává válnak, ha nem elég logikus döntéseket hoznak.

A különbségnek biológiai alapja is van: míg a férfiak túlnyomórészt a bal agyféltekéjüket használják - amely a logikáért, az elemzésért, a számokért és az összefüggésekért felelős -, addig a nőknél jobban megvan a kapcsolat az elemző bal és az érzelmek által irányított jobb agyfélteke között. Ezért tudnak a nők jobban váltogatni a két részleg között - és ezért több lehetőséggel rendelkeznek, mint a férfiak: közvetlenebb kapcsolatuk van az érzelmeikhez és a szükségleteikhez, korábban érzékelik, ha változtatásra van szükség.

A VÁLSÁG A VÁLTOZÁS ELŐSZELE

Fodrászok szerint is inkább a nők azok, akik hajlanak a radikális változtatásokra. A változtatásokat gyakran külső körülmények kényszerítik ki. Ha egy nő teljesen meg akarja változtatni a frizuráját, sokszor valamiféle válság, vagy életének egy egészen új fejezete áll a háttérben. A társadalmi konvenciók viszont olyanok, hogy a férfiak közül maximum a divattervezők vagy művészek engedhetik meg maguknak a játékot a színekkel és a stílusokkal.

A nőnek minden hangulathoz, minden alkalomhoz, és személyiségének minden részéhez megvan a megfelelő kifejezőeszköze. Az összes divattervező és kozmetikai cég 90 százaléka csak a nőknek dolgozik. A női folyóiratok pedig a megfelelő szerep kiválasztásánál segítenek. A férfiaknak nincsen ennyi variációs lehetőségük. Ezzel szemben viszont nem olyan gyakori, hogy kételyek gyötrik őket, és általában véve elégedettebbek önmagukkal. Egyszerű a dolog, hiszen az ő útjuk viszonylag egyenes. A megújulás szabadsága természetesen félelmet is kivált, hogy esetleg átlépik a határokat, vagy "énidegen" formát öltenek.

DE A KÜLSŐ NEM MINDEN!

A lehetőségeket kiaknázó nőket a kutatások szerint az emberek nem tekintik egoistának, hanem éppen ellenkezőleg: vonzónak, izgalmasnak, klassznak találják. Azok az emberek, akik a bennük égő tüzet és energiát arra használják, hogy megvalósítsák a vágyaikat, külsejüktől teljesen függetlenül elbűvölő jelenséggé válnak. Hiszen legyünk csak őszinték: Bette Midler, Bette Davis vagy Barbara Streisand nem éppen tökéletes szépségek. De megvalósították a vágyaikat, valóra váltották álmaikat és az igényeiket, és ezzel egy új, egészen különleges személyiségtípust alkottak magukból. Vagyis a státusz, az életkor és az alak egyáltalán nem számít - semmi nem teszi annyira kívánatossá a nőket, mint a megújulás és változtatni tudás képessége.

AZ ÚJ FRIZURA, ÚJ ÉLMÉNYEK

A belső változás gyakran arra ösztönzi a nőket, hogy megváltoztassák a frizurájukat. És ilyenkor határozottan merészebbek, mint a férfiak.

POZITÍV GONDOLATOK

Ha van valami az életünkben, ami nem tetszik, akkor hatalmukban is áll, hogy változtassunk rajta. Rendelkezzünk a gondolat és a szavak hatalmával. Amikor gondolatainkat és a szavainkat megváltoztatjuk, tapasztalataink is megváltoznak. Nem számít, honnan jövünk, nem számít, milyen nehéz gyermekkor van mögöttünk, attól ma még pozitív változásokra vagyunk képesek. Először a gondolatainkat változtassuk meg, aztán az élet ennek megfelelően megadja a választ.

A MÚLT HATÁSA ALATT

Mindig a múltat éljük. A jelen pillanat, amelyben élünk, a múltbéli gondolatainkon és meggyőződéseinken alapul. Ha tehát van valami a jelenlegi életünkben, ami nem tetszik, amin változtatni szeretnénk, adott számunkra a lehetőség, hogy a jövő számára újjáalakítsuk elképzeléseinket. Miközben hozzálátunk gondolkodásunk átalakításához, nem mindig tapasztaljuk azonnal a változást, a pozitív eredményt, de ha kitartunk új gondolatmenetünk mellett, rá fogunk jönni, hogy a holnap más lesz. Ha azt akarjuk, hogy a holnap pozitív irányba változzék, gondolkodásunkon ma kell változtatnunk. A ma gondolatai hozzák létre a holnap tapasztalatait.

JÓ TUDNI!

Egy közvéleménykutatás szerint a nők 41 százaléka álmodik arról, hogy egyszer "kitörhet a társadalmi korlátok közül". Ez azonban gyakran álom marad. Ami ugyanis a nőket arra motiválja, hogy megváltozzanak, egyidejűleg tétovázóvá is teszi őket: rugalmasságuk átcsaphat a másik végletbe, eredményezheti azt is, hogy túlságosan jól képesek alkalmazkodni a mindenkori körülményekhez.

| nők, rugalmasság
2002-07-25 12:02:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop