40 tipp stressz ellen

1. Nevessük ki magunkat!

stress, stressz | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.
Minden apróság felidegesíti? Úgy érzi, nem kell sok hozzá és felrobban? Akkor feltétlenül olvassa el és fogadja meg mostani és a következő lapszámunkban található 40 stresszoldó tippünket, melyek alkalmazásával a stressz eltűnik életéből!

Ha úgy gondoljuk, biztosan semmi nem fog összejönni, lélegezzünk mélyet, és képzeljük el a legrosszabbat. Például: szabadságunkra érkezve kiderül, hogy a hotelben nincs fürdési lehetőség, a tengerpartra nem szabad kifeküdni. Ezen (mivel ilyen úgysem következhet be) biztosan nevetnünk kell majd.

2. A mosoly csodát tesz Ha rosszkedvűek vagyunk, mosolyogjunk! Ez nemcsak jól mutat, de közérzetünkre is pozitívan hat.

3. Frissítő tea A zöld tea élesíti az érzékszerveket, kitisztítja elménket, harmóniát és jó közérzetet teremt. Illata nemcsak italként, hanem fürdőgélként és parfümként is energiával tölt fel.

4. Sétára fel!

Menjünk kirándulni. A természet lágy ölén hallgassuk a madárcsicsergést, feküdjünk a fűbe és lélegezzünk jó mélyeket a természet friss illatából.

5. Fő a nyugalom!

Elősegíthetjük az energiaáramlást, ha egyik kezünk mutató és hüvelykujjával a másik kéz e két ujj közötti mélyedését dörzsölgetjük.

6. Meditáció gyertyával

Nyugtató és koncentrációjavító hatású a következő: üljünk égő gyertya elé, és egy percen keresztül fixáljuk pislogás nélkül. Ezután hunyjuk be a szemünket. A gyertyát így is magunk előtt látjuk majd. Amikor eltűnik, nyissuk ki a szemünket, és ismételjük meg a játékot (maximum 5ször).

7. Erősítő gyökér

A TávolKeletről származó ginzenggyökér kapszulaként, drazséként vagy teaként fogyasztva erősíti az idegeket. Megelőzésre is használható.

8. Ujjnyomással a stressz ellen

Hatásos akupresszúra: a szegycsont fölött, a két mell között négyujjnyi szélességben he lyezkedik el a legfontosabb antistresszpont. Masszírozzuk két ujjal, körülbelül 5 percig.

9. Egy kis luxus jót tesz!

Néha kényeztessük el magunkat: vegyünk egy izgalmas parfümöt, fürdőgyöngyöt, vagy menjünk el étterembe vacsorázni. Garantáltan felvidulunk tőle.

10. A Yin és a Yang stimulálnak

A Yinenergiák szabályozzák a test erőit. Bizonyos helyek masszírozásával stimulálhatjuk őket. Ilyen pont található például a csukló belső felszínén, a kisujj oldalán, illetve a sarok fölött, a boka belső oldalán, átlósan a csont fölött. Ökölbe szorított kézzel, az ujjpercekkel egymás után masszírozzuk meg ezeket a pontokat, amíg felmelegszenek. Ismételjük minden reggel. A Yangenergiák a lélek és a szellem irányítói. Csodálatosan stimulálhatjuk őket, ha a fül mögötti részt reggelente orbáncfűolajjal, este pedig bogáncsolajjal bedörzsöljük.

11. Gyökeret verni

Ha majd szétvet minket a méreg, a következő gyakorlat segít újra talpra állni: álljunk egyenesen, lábaink legyenek egymással párhuzamosan. Hajlítsuk be a térdünket, csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy lábunkból vastag gyökerek nőnek ki, amelyek rögzítenek a talajhoz. Körülbelül 2 perc.

12. Mágikus magnézium

Stresszes időszakokban érdemes magnézium ban gazdag élelmiszereket fogyasztani, ez ugyanis nyugtató hatású. Megtalálható például a teljes kiőrlésű kenyérben, a rizsben, a tökmagban, a dió és mogyorófélékben, a (szárított) gyümölcsben és a zöld színű zöldségekben.

13. Csak egykét nyomás

A talpreflexzónamasszázs nagyon jól alkalmazható stressz ellen. Léteznek speciális zoknik vagy talpbetétek, amelyek segítenek megtalálni a megfelelő pontokat. Pár percig a hüvelykujjunkkal masszírozzuk ezeket.

14. Irány a fürdőkád!

Lazító fürdőadalékot nem fontos készen venni, magunk is könnyedén elkészíthetjük: a levendulaleveleket leforrázzuk, állni hagyjuk, majd leszűrjük és a fürdővízhez adjuk. 20 perc fürdő igazi felfrissülés! Használhatunk citromfű, ilangilang, zsálya és szantálfa illóolajokat is.

15. Karkörzés Ha már szó szerint a vállunkon érezzük a problémákat, segít a karkörzés. Mindkét irányban 10szer ismételjük meg.

16. Kalcium a kötélidegekért

A kálcium nemcsak a csontokat erősíti, hanem az idegrendszerre is hatással van. Fogyasszunk tehát bőven tejet, tejtermékeket és zöld színű zöldségeket.

17. Takarítás stressz ellen

Ha idegesek vagyunk, próbáljuk meg legalább magunk körül elkerülni a káoszt - tegyünk rendet otthonunkban.

18. Vitaminok stressz ellen

Energiával töltenek fel a Bvitaminok: erősítik az immunrendszert, segítenek kimerültség és koncentrációs zavarok esetén, és könnyítik az emésztést. Megtalálhatók például a napraforgómagban, a dióban és a tejtermékekben.

19. Áldásos illóolajok

Munkahelyi stresszhelyzetek esetére állítsunk össze "túlélőcsomagot" illóolajokból. A kerámiaedénybe helyezett levendulaolaj kitűnő stresszűző. Fejfájás esetén segít a menta és a bazsalikom.

20. Nyugalom embrióhelyzetben

Kitűnő lazítógyakorlat: térdeljünk le, üljünk a sarkunkra, fejünket hajtsuk le úgy, hogy homlokunk érje a földet. Kezünk két oldalt pihenjen. Hunyjuk le a szemünket, és pár percig élvezzük a nyugalmat.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| Stress, stressz
2002-07-25 12:02:01


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...