A nők hét elhatározása

Miről is van szó? Pénzről, barátokról, arról, hogy saját magunk határozzuk meg az életünket. Mit választanak a nők? Hogyan határozzák el magukat? Hétpontos programunk meglepetéseket tartalmazhat...

önismeret, önismeret | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Vanília- vagy csokifagyi? Gyerek vagy karrier? Két összehasonlíthatatlannak tűnő elhatározás. Mégis - az elv, ami alapján dönt, ugyanaz. Megfontolja, mérlegeli, és végül határoz. Ez a folyamat a fagyi esetében talán három másodpercig tart, míg a jövőre szóló perspektíva, hogy anya legyen-e, vagy előbb karriert fusson be, több hetes tépelődés eredménye. Mindkét esetben fontos: ön dönthet.

ITT A LEHETŐSéG

Mindennap újabb és újabb választási lehetőségek elé kerülünk. Ezeket az esélyeket ki kell használni és élvezni kell. Nem arra kell gondolni: "a választás nehéz", hanem hogy: "itt az alkalom a választásra". Pattanjon a rendezői székbe és ne hagyja, hogy jövőjét a sors irányítsa. Hogy csokifagyival és gyerekkel, vagy vaníliafagyival és karrierrel lesz-e boldogabb, azt egyedül csak ön döntheti el. Igazi kihívás, egyaránt megköveteli az értelmet és a megérzést. Tanuljon meg különbséget tenni olyan dolgok között, melyek befolyásolhatják, és olyanok között, melyeket el kell fogadnia. És a megfelelő helyen vesse be az erejét és akaratát - a szélmalomharc ugyanis fölösleges energiákat használ el. Ahhoz, hogy saját útját járja, egy teljesen új program segít. Hét döntés segít mérleget készíteni. Ha felismeri, mely dolgok akadályozták eddig a boldogságát, akkor tud megfelelően reagálni rá. Észre fogja venni, hogy az apró változások is pozitív fordulatot hozhatnak az életében.

HATÁROZZA EL MAGáT!

Müzli vagy pirítós, vörös vagy barna ajakrúzs, taxi vagy metró... Lehetőségek ezrei állnak ön előtt nyitva reggeltől estig. Némely döntés egyáltalán nem tudatos, hiszen a megszokott napirendjéhez tartozik. Ébresztő! Nem kell mindennap lekváros pirítóst reggeliznie. Nem történik katasztrófa, ha egyszer a változatosság kedvéért csokis müzlit vagy rántottát eszik. A tudatos elhatározásra jutás képességét a mindennapi apró dolgok esetében tudja gyakorolni, hogy fel tudjon készülni a komoly esetekre. Különösen fontos: A nők gyakran nem bíznak saját ítélőképességükben. Véleményformálásukban erősen függnek a családtól, partnertől, barátoktól. Különböző vélemények beszerzése természetesen fontos. Az a jó, amíg olyan helyzetben van, hogy más álláspontoktól távol tudja tartani magát, hogy a végén önálló döntést tudjon hozni. Bízzon meg ítéletében. Hiszen ki lehetne illetékesebb, ha a saját életéről van szó? Tehát, kezdje rögtön ezzel: Határozza el magát!

ADJON ESÉLYT MAGáNAK

Túl kövér. Túl bátortalan. Nem eléggé képzett. A legtöbb nőben ilyen és ehhez hasonló negatív önkép rögzült gyermek- vagy fiatalkora óta. De mi is az, ami véleménye szerint kevésbé vonzóvá teszi? Biztosan van valami, amit különösen szeret magán. Talán elragadó a mosolya, vagy fizikazseni. Állítson össze egy listát a hibáiból. Például félénknek tartja magát. Valóban zavarja ez? Na jó, ön nem éppen mókamester, aki feldob minden partit, de ezt rendjén is találja. Szívesebben figyeli meg az embereket és figyelmes hallgatóság, aki nem kerül előtérbe. Ha minden negatív tulajdonságát ily módon átböngészi, észre fogja venni, hogy két lehetősége van: vagy akceptál egy bizonyos tulajdonságot, mert azzal semmilyen problémája nincs - függetlenül attól, mások mit gondolnak róla. Vagy szenved ettől a tulajdonságtól és elhatározza, hogy változtat rajta. Reális célokat tűzzön ki maga elé, hiszen adni akar magának egy esélyt, nem?

Az egészséges öntudathoz nagyon fontos: Találjuk meg személyes programunkat, és szánjunk megvalósítására rendszeresen időt.

AZ ELHATÁROZÁS A LÉNYEG

Tudta már négyévesen, hogy állatorvos akar lenni és most 34 évesen valóban az? Akkor irigylésre méltó. Kevés embernek van pontos elképzelése az életével kapcsolatban. Aprólékos jövőterv kívánságok sorával és kiokoskodott karrierstratégiával - ez már túlzás. De azt tudni kell, hová tart, mi az, ami valóban fontos. Konkrét célok nélkül az élet végtelen maratoni futás. Fontos, hogy a kiindulóhelyzetet reálisan mérje fel, és ne vágyjon rögtön az elején az elérhetetlenre. Talán arról álmodozik, hogy divattervező lesz. Mielőtt azonban gondolatban az első kollekcióját megtervezné és önmagát a befutott divattervezőkkel egy vonalban látná, tisztázza magában képességeit. Van-e tehetsége a rajzoláshoz, van-e színérzéke, megvannak-e már az első tapasztalatai a tűvel és cérnával? A kritikus önbecslés megspórolhatja önnek a csalódásokat. Közelítsen lépésről lépésre a nagy cél felé. És mi van, ha azt állapítja meg, hogy képességei nem elegendőek, vagy az álomhivatás közelebbről szemlélve már nem is olyan meseszerű? Akkor számtalan más lehetőség vár önre. Először is tisztázza magában képességeit, kívánságait, vonzódását. A következő kérdéseket kell feltennie:

  1. Mit csinálna szívesen, ha nem kellene pénzt keresnie?
  2. Mennyire fontos az ön számára a pénz?
  3. Milyen helyet foglal el a család az életében?
  4. Helyhez kötött, vagy szeretne új környezetet megismerni?
  5. Esetleg volt gyermekkorában valamihez különös tehetsége, amit később elhanyagolt?
  6. Szívesen veszi körül magát emberekkel, vagy inkább "magányos farkas"?

Ha tulajdonságaival és igényeivel tisztában van, már könnyű prioritásokat állítani és célokat megfogalmazni.

VéGE A TÉPELŐDÉSNEK

Bárcsak akkor nem... Bárcsak már vége lenne a holnapnak... Ilyen gondolatai mindenkinek vannak. Ezek akkor kritikusak, ha életét meghatározzák és gondolatilag blokkolják. A tegnapot nem tudja meg nem történtté tenni és a holnapot előre látni. A túl sok tépelődéstől ráncos lesz a homloka és szükségtelenül megnehezíti az életét. Egy bizonyos higgadtság szerfelett megkönnyíti életét. Tehát egy nyugodt percében vegyen egy mély lélegzetet és próbáljon meg a jelenre koncentrálni. Mit érez pontosan ebben a pillanatban? Tulajdonképpen pillanatnyilag minden rendben van, nincs akut kényszerhelyzet.

Ez a gyakorlat érthetővé kell tegye, hogy a múlt és jövő gondjaiért töri magát. Tehát lazítson és élvezze a pillanatot itt és most. Hagyja, hogy a múlt múlt legyen, éljen a jelenben és örüljön a jövőnek.

AGYTORNA

Elhatározta, hogy akceptálja a múltat, élvezi a jelent és mostantól fogva tudatosan a jövőért él. Mi lehetne fontosabb, mint folyamatosan tájékozódni a modern információs technikákról? Tanulja meg új médiák használatát és azt, hogy nyitott legyen a változásokra. Mindegy, hogy internetről, a könyvtárból vagy a napi sajtóból tudja meg, mi történt a világban - a lényeg, hogy eddze szürkeállományát. És ne feledkezzen meg közben a szórakozásról sem: kösse össze a nyelvtanfolyamot a nyaralással, vagy iratkozzon be valamilyen tanfolyamra. Aki mindig jól informált, öntudatosabbnak érzi magát és kívülről is elismerést kap.

SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK

Az eddigi lépések csak saját magáról szóltak. Ideje, hogy kifelé orientálódjunk. Végül is senki nem szeretne a négy fal között megsavanyodni. Teremtse meg szociális környezetét. Még ha pillanatnyilag boldog is baráti és ismerősi körében - lehet, hogy egyikük elköltözik, másikukkal megszakad a kapcsolat. Legyen mindig nyitott új ismeretségekre. Keresse a lehetőséget emberekkel való találkozásra. Sport, nyelvtanfolyam, ebédszünet - hasonló érdeklődési kör, privát vagy szakmai - mindig kínálnak beszédtémát.

ANYAGI FÜGGETLENSÉG

A pénzről beszélünk. A legjobb döntések ugyanis nem sokat érnek, ha nem rendelkezik az anyagi eszközökkel, melyekkel cselekedeteit végrehajthatja. Lehet, hogy jövedelme nem annyi, mint Bill Gates-nek, de mindegy, milyen sokat vagy keveset keres: mindig van lehetőség arra, hogy keresetéből többre fussa. Informálódjon a takarékossági stratégiákról, a különböző biztosításokról és a lehetséges befektetésekről. Mindegyik rettenetesen unalmasan hangzik? Meglátja, minél jobban kiismeri magát bennük, annál izgalmasabb lesz. Végül is a jövőjéről és álmai valóra váltásáról van szó. Egy nap még megtalálhatja a tömött pénztárcájú mesebeli herceget, aki egy dél-franciaországi villát, gyémántnyakéket, Dior-ruhákat ígér önnek - csodálatos lenne. De inkább bízzon saját bankszámlájában. Ki tudja, a végén nem egy béka marad-e ott...

HELYES VAGY HELYTELEN DÖNTÉSEK

Inkább kockáztassunk meg egy baklövést, mint hosszú időn keresztül nem kívánt helyzetben kelljen élnünk. Az oltár előtt kimondott "nem" például még mindig kevésbé kellemetlen, mint egy boldogtalan házasság.

A jó döntés az értelem és érzelem között helyezkedik el. Tehát: őrizze meg hidegvérét és hallgasson a szívére!

HIGGADT FEJ

Az első lépés: tények gyűjtése. Vegye számításba leendő döntésének következményeit, vonja be azokat az embereket is, akik választásában érintettek, érdeklődjön a lehetőségekről. Például munkahely-változtatás esetén: Hogyan változik meg anyagi helyzete? Hol vannak jelenleg az ön számára szóba jöhető szabad állások? Másik városba költözne-e az új munka miatt? Össze kell-e egyeztetnie a gyermeknevelést a foglalkozásával?

Az alapos információgyűjtés minden döntés alapja. Ennél érdemes figyelembe venni a barátok és ismerősök tapasztalatait is. Nyugodtan tervezzen, hagyjon időt a döntésre, de kezdettől fogva realitásokra törekedjen.

Ezután állítsa össze a jól bevált pro és kontra listát. Ha a pro oldalon hét, a másikon csak egy dolog szerepel, egyértelmű a helyzet? Nem! Lehet, hogy a hét előny csak közepes fontosságú, de a hátrány így szól: "Ez a döntés anyagilag romba dönt." Ez a lista csak abban segít, hogy egyértelmű érveket formáljon és rendet tegyen a gondolataiban. Matematikai képlet a sikerre nincs.

FORRÓ SZÍV

Egyedül csak logikával a döntés gondja nem oldható meg. Az ember nem robot, mindig hallgat belső hangjára.

Feküdjön le kényelmesen és lazuljon el.

Hunyja le szemét és képzelje el, hogy a szóban forgó döntést már meghozta. Az összegyűjtött információkból már ismeri annak előnyeit és hátrányait. Eddig csak gondolatban foglalkozott a problémával. Most próbáljon meg odafigyelni a tudatalattijára. Fesse le magának, hogy néz ki az új munkahelye. Önállóan fog-e dolgozni? Úgy érzi, felnőtt a feladathoz? Őszinte önmagához?

a Milyen érzései támadnak, amikor az új szerepben látja magát? Pontosan jegyezze fel. Ideges? Rosszul érzi magát? Vagy pozitív értelemben izgatott, mert változás áll be az életében?

Nyissa ki szemét és készítsen mérleget: Melyik volt az uralkodó érzés? Tudta-e magát azonosítani az elképzelt szereppel?

Ha még mindig van kétsége, hunyja le ismét a szemét. És most gondoljon át egy másik alternatívát. Talán egy magasabb beosztást a jelenlegi munkahelyén. Elégedett-e ezzel a helyzettel? Milyen most az alaphangulata?

Az ilyen fantáziautazások nagy segítségünkre lehetnek.

| önismeret
2002-08-05 11:07:02

Web Design & Development Prowebshop