Csikorgó fogak

Ismerős a dolog? Éjjel arra ébredünk, hogy mellettünk alvó partnerünk olyan hangokat hallat, mintha fogaival diót törne. Ha azután reggel rákérdezünk a dologra, semmit sem tud róla... Az álmunkat elrabló fogcsikorgatás sajnos nem ritka dolog, az emberek mintegy 10-20 százaléka e "szokásának" köszönhet jó néhány látható nyomot a fogazatán. A csikorgatás ugyanis kemény megterhelést jelent...

fogcsikorgatás, szorongás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(8):51-51   Celsus Kft. | Dénes, V.
Az átható csikorgó hangokat az alvó emberek rágóizomzatának teljes erővel történő "bevetésével" idézi elő. Olyan kemény megterhelés ez, mondják a fogorvosok, mintha rágás közben egy cementeszsákot helyeznénk a fogsorunkra. A bajt még tetézi, hogy az egymáshoz szorított fogakat csikorgatás közben ide-oda mozgatjuk is. Minden oldalirányú mozgás árt a fogaknak és az állkapocsnak. Az éjjeli "rágcsálás" ráadásul nem csak az egészséges fogakon hagy nyomokat, hanem a javításokat, töméseket és az állkapocsízületeket is károsítja. A fogcsikorgatás tipikus jele a szemfogak megkopása.

Okok és tünetek

A csikorgatók legtöbbje mit sem tud éjszakai hangoskodásáról, ha pedig valami fájni kezd, bizony a fogorvos helyett legtöbbször a fülorvoshoz fordulnak, a rágóizomzat és az állkapocs fájdalmait ugyanis legtöbben fülfájásként értelmezik. Ha állkapcsunkat túlerőltetjük, körülbelül egy centiméterrel a fülünk előtt érzünk egy pontban jelentkező heves, szúró fájdalmat. Előfordulhat a korong alakú ízületi porc elcsúszása vagy deformálódása is. Ha a fájdalmat az izomzat túlterhelése, görcse okozza, akkor azt az arcunk egész oldalán érezzük. A dolog eredetétől függően meleggel vagy hideggel "védekezhetünk" a kínok ellen. A termofor (melegvizes gumitömlő) az izomzat, a jégzacskó pedig az állkapocs fájdalmait enyhíti.

Mit tehetünk?

Annak, aki csak időnként csikorgatja a fogait, nincsen szüksége orvosi segítségre, legfeljebb relaxációra. Akinél viszont tartósan jelentkezik a panasz, forduljon fogorvoshoz, aki egy betétet készít, amely megakadályozza a fogak károsodását azzal, hogy a nyomást egyenletesen elosztja, és ezáltal tehermentesíti az izomzatot és az állkapcsot. Fogcsikorgatást a rosszul záródó fogsor is okozhat, vagy egy túlságosan magas tömés is, az éjjeli "koncert" ezekben az esetekben általában egyetlen fog "megmunkálására" korlátozódik, ezzel az érintett ösztönszerűen megkísérli a fogak eltérő magasságának kiegyenlítését. Ilyen esetekben legtöbbször könnyen megoldható a dolog a "renitenskedő" fog kezelésével.

TIPP: nagyon sokat segíthet az elalvás előtti relaxáció, hasi légzés és lazító illóolajos fürdő is. A feszültség aktív levezetésére a rendszeres sport, a jóga és a thai-csi a legjobbé az elfojtott agressziót leginkább az ütősportok segítenek oldani: tenisz, squash, kick-box...

Jót tesz még a Mg- és B-vitamin-kúra is, illetve a feszültség- és szorongásoldó gyógynövények szedése: levendula, citromfű, orbáncfű, golgotavirág, hársfa.

Lelki háttér

A pszichológusok szerint a csikorgatás alkalmával fogainkat a vitalitás, az erő és a potencia szimbólumaként vetjük be, hogy a bennünk felgyülemlő feszültséget és az agressziót feldolgozzuk. A fogak éjszakai összeszorítása tehát - bizonyos határig - a szervezet értelmes mechanizmusa, mely jól szolgálja a stressz és az elfojtott agresszió levezetését.

Ezért, pszichoszomatikus szempontból, dupla terápia alkalmazása javallott: fontos a testi problémák megszüntetése - rágósínnel és a rágórendszer korrigálásával stb., de lényeges a megfelelő kikapcsolódás, lazítás technikájának kidolgozása is, hogy a pszichikai nyomás csökkenjen.

- D -

Mit árul el a csikorgatás?

Azt a tehetetlenséget tükrözi, amit az ember indulatai elfojtásakor érez. Rávilágít, hogy ha az agressziónkat nem merjük elismerni vagy higgadtan kifejezésre juttatni. Fogcsikorgatás leginkább gyerekeknél, illetve autoriter viselkedésű személyekkel szemben tehetetlen felnőtteknél fordul elő. Az elfojtott szembenállást, tiltakozást, agressziót a nagyobb hatalmú szülővel, főnökkel és partnerrel szemben ezúton vezeti le az érintett.

| fogcsikorgatás, szorongás
2003-07-25 14:44:33

Web Design & Development Prowebshop