Hogyan állnak önbecsülés dolgában az egyes népek?

Egy nemzetközi kutatás eredménye szerint az élen a szerbek állnak, Japán az utolsó, az Egyesült Államok a hatodik.

önismeret, önbecsülés, önismeret | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A tízes toplista a következő: Szerbia, Chile, Izrael, Peru, Észtország, Egyesült Államok, Törökország, Mexikó, Horvátország, Ausztria. A lista végén ezek az országok állnak: Dél-Korea, Svájc, Marokkó, Szlovákia, Fidzsi-szigetek, Tajvan, Cseh Köztársaság, Banglades, Hongkong, Japán.

Ötvenhárom országban közel 17 ezren válaszoltak a kérdésekre, minden országban férfiak és nők vegyesen. A legtöbben az egyetemisták közül küldték vissza a kérdőíveket. A résztvevők száma országonként változott, Ciprusról 59 válasz érkezett, míg az Egyesült Államokból több mint 2700.

A felmérés során a válaszadóknak meg kellett mondaniuk, mennyire értenek vagy nem értenek egyet az olyan állításokkal, mint „Éppen olyan jól meg tudok csinálni bármit, mint mások”, „Pozitívan viszonyulok saját magamhoz”, vagy „Mindent egybevetve azt hiszem, az életem egy nagy kudarc”.

A magukat nagyra becsülőknél három dolog közös volt: nagyobb valószínűséggel voltak extrovertált természetűek, kevésbé voltak neurotikusak, és nagyobb valószínűséggel szerelmesek.

Az önbecsülés megóv a szorongástól, mondják a kutatók, hiszen a magas pontszámok általában alacsony neurózis-értékekkel jártak együtt. Számítanak a kulturális különbségek is. A középmezőnyben általában azok az országok foglaltak helyet, ahol kevesebb figyelmet fordítanak az önbecsülés kérdésére.

| önismeret, önbecsülés
2016-03-18 11:07:00

Web Design & Development Prowebshop