A szex mint stresszoldó

– Nem kell bebiflázni a szöveget, sem gyakorolni az előadást – a szex a legjobb módja annak, hogy valaki felkészüljön a nyilvános szereplésre, egy beszéd elmondására – állítja Stuart Brody, a Paisley-egyetem pszichológusa.

szex, stressz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A 24 nő és 22 férfi bevonásával elvégzett kísérletben a résztvevők naplót vezettek arról, hogyan gyakorolták a szex különféle formáit, majd egy nyilvános beszéd tartásából és hangos fejszámolásból álló tesztsorozatban vettek részt.

Azok, akik a szex behatolásos formáját gyakorolták, bizonyultak a legkevésbé stresszesnek, vérnyomásuk hamarabb tért vissza a normális értékre, mint azoknak, akik más nemi aktivitást űztek, például maszturbáltak. A szextől teljes mértékig tartózkodóknál figyelték meg a legmagasabb vérnyomást mint a stresszre adott reakciót. Az nem derült ki a felmérésből, tanulmányozták-e a homoszexuálisok nemi tevékenységét.

Dr. Brody szerint a nyugtató hatás valószínűleg a sokféle idegi stimuláció eredménye, ami csak a heteroszexuális aktus folyamán jön létre. Elsősorban a vagus-ideg játszik fontos szerepet egyes pszichés folyamatok irányításában. – Egyre több a bizonyíték arra, hogy a nemi aktus egy sor pszichés és fiziológiai előnnyel jár, az aktus gyakorisága csak fokozza a pozitív hatásokat.

Egy másik kutató, a yorki szociálpszichológus, dr. Peter Bull szerint azonban más módjai is vannak annak, ha valaki egy beszéd megtartása előtt szeretné csökkenteni a stresszt. – Az ember jobban teszi, ha átgondolja, mit is készül mondani, és alaposan felkészül, mintha előző este szerelmeskedik – állítja a szakember.

BBC
| szex, stressz
2006-02-03 09:48:53


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...