A túlórázás a nőket viseli meg jobban

A hosszú munkaidő és a túlórázás nagyobb kárt tesz a nők egészségében, mint a férfiakéban, mert emiatt gyakrabban dohányoznak, kávéznak és fogyasztanak egészségtelen ételeket.

stressz, túlóra | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– Mindkét nemre igaz az, hogy ha sokat dolgoznak, kevesebb alkoholt fogyasztanak, de a túlórázástól a nők jobban vágynak a nassolásra, mondja dr. Daryl O’Connor, a leedsi egyetem kutatója. – Több zsíros és nagy cukortartalmú ételt fogyasztanak, kevesebbet mozognak, több koffeines italt isznak, és, amennyiben dohányoznak, többet szívnak, mint férfi kollegáik, akiknél a túlórázás nincs hatással sem a testmozgásra, sem a kávéivásra vagy a dohányzásra.

A kutatók a stressznek az étkezési szokásokra gyakorolt hatását vizsgálták, valamint azt, hogy mi okozza a stresszt a munkahelyen és otthon, és hogyan reagálnak rá az emberek.

Az eredmények azt mutatják, hogy például egy prezentáció elkészítése, értekezlet a főnökkel vagy egy határidő nem teljesítése esetén többet nassolunk étkezések közben, és kevesebb gyümölcsöt illetve zöldséget fogyasztunk.

A stressz felborítja az emberek normális étkezési szokásait. Az erre legfogékonyabbakat emocionális evőknek nevezi a tudomány. Ők mintegy vigaszként vagy menekülésként esznek.

Reuters
| stressz, túlóra
2006-07-20 11:25:56