A krónikus stressz öregít

Az öregedés az élet része, ahogy múlnak az évtizedek, a szervezet lassan leépül. A krónikus stressz azonban nagymértékben felgyorsíthatja ezt a folyamatot, míg a stressz megfelelő kezelése lelassíthatja. Az aktív életmód és a stressz kezelése segít abban, hogy szépen öregedjünk meg.

stressz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy kaliforniai pszichiáterekből álló kutatócsoport áttekintette a krónikus stresszről és az öregedéssel kapcsolatos hormonális változásokról szóló kutatások irodalmát, megállapításaikat az Amerikai Pszichiátriai Társaság 2006-os kongresszusán mutatják be.

Bizonyos hormonális változások az öregedés normális velejárói, de az időskorúak hormonális profilja nagymértékben eltérő lehet. A krónikus stressz – tehát a folyamatosan elhúzódó stresszes állapot, nem a pillanatnyi krízishelyzet – befolyásolhatja a hormonszinteket, és felboríthatja a szervezet kényes egyensúlyát.

A társadalmi elszigeteltség, az anyagi okok miatt fellépő stressz, a közeli hozzátartozó halála vagy a betegről való gondoskodás sok idős embert érinthet. Egyeseket ezek azonban kevésbé viselnek meg, mint másokat.

Bár az idősek több krónikus stressznek lehetnek kitéve, nem szükségképpen élik ezt meg naponta, írják a kutatók. A stresszkezelés elsajátítható, nem árt, ha az idősek megtanulják. A stresszmentes élet minden bizonnyal utópia, de a kezelése nem az. A következő technikák segíthetnek a stressz leküzdésében:

– mérsékelt testmozgás
– jó alvás
– az elvárások és célok kezelése
– azoknak a dolgoknak az elfogadása, amelyeken nem tudunk változtatni
– a dolgok jelentőségének, értelmének megtalálása
– a fontos társadalmi kapcsolatok megerősítése
– spirituális vagy vallásos hit.
| stressz
2006-08-21 12:43:15


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...


hirdetés