Magányos este – energikus reggel

Ha valaki egyedül, magányosan fekszik le este aludni, másnap reggel magasabb stresszhormon-szinttel ébred, tudható meg egy amerikai tanulmányból.

stressz, kortizon | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– A kortizon napi szinten szabályozza azt, hogyan tudunk megküzdeni a magánnyal és más negatív élményekkel – mondja Emma K. Adam, a kutatás vezetője. – Ha magányosan, szomorúan, gondterhelten fekszünk le aludni, másnap az extra hormonadagtól megkapjuk azt az energiamennyiséget, ami ahhoz szükséges, hogy meg tudjunk felelni a nap kihívásainak.

A kortizont gyakran emlegetik negatív hormonként is, mert – jobbára állatkísérletek szerint – magas szintje hosszú távon káros lehet az egészségre, rövidtávon azonban segíti az alkalmazkodást.

– A kortizon lehetővé teszi, hogy stressz élményekre reagálni tudjunk, és tegyünk valamit ellenük – mondja Adam. – A túléléshez szükséges, a hormonszint fluktuációja lehetővé teszi, hogy a mindennapi élet során a változó követelményeknek eleget tudjunk tenni.

Érzékeny, napi kölcsönhatás figyelhető meg az érzések és a kortizonszint között. Az élmények befolyásolják a stresszhormonokat, azok pedig hatnak az élményekre.

A vizsgálatban 156 idősebb felnőtt vett részt, kortizonszintjüket naponta háromszor nyálmintából mérték. A résztvevők ezen kívül naplót is vezettek, minden este beszámoltak érzéseikről.

– A stresszrendszerek változtatják át a társadalmi élményeket biológiai működéssé – magyarázza a kutató. – Ez afféle átvezetés a külvilágtól a belső világba, hogy jobban tudjunk reagálni a társadalmi környezetünkre. A valódi kérdés az, vajon ha visszaélnünk ezekkel a rendszerekkel, az szerepet játszik-e a betegségek kimenetelében.

Pharma-Lexicon
| stressz, kortizon
2006-11-06 11:46:29


Web Design & Development Prowebshop