A stressz fogságában - Kerüljük el a bajt!

Megfelelési kényszer…, záros határidő…, hónap végi hajtás… Bármelyikre is gondolunk, gyorsabban ver a szívünk, összeszorul a gyomrunk: amikor épp nyugalomra lenne szükség a precizitás érdekében, valahogy minden és mindenki rohan körülöttünk. Amikor meg épphogy sietős tempót kellene diktálni, valahogy minden megáll, elromlik, az utak is bedugulnak, ráadásul a társunk sem olyan megértő…

stressz, karrier | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):61-63   Celsus Kft. | Örvendi, Zs
Modern korunk szerencsésnek éppen nem mondható „vívmánya” az állandó stressz, a szüntelen mókuskerék.

Kizsákmányolva…

Napjainkban, ha meg szeretnénk tartani a munkánkat, előre szeretnénk jutni a ranglétrán, nos, akkor hajtani kell! Hajtani, mind többet vállalni, továbbképezni magunkat, mindezt a cég iránti lojalitás jegyében...

(Nem beszélve a vállalkozókról, akik a konkurencia támadása miatt is mind többet vállalnak magukra.)

Vajon meddig tolerálható e létforma, és egyáltalán: mit okoz saját magunk kizsákmányolása rövid és hosszú távon?!

Nincs megállás…

Az olykor-olykor felmerülő problémák sikeres megoldása után önbizalommal telve ülhet le az ember. Pontosabban: csak ülhetne, mert soha sincs megállás, kiszállás. Ha valaki mégis - akarva-akaratlan - „megpihen”, úgy minden, mit addig felépített, összeomolhat vagy megroppanhat. Hisz „sok az eszkimó, kevés a fóka”-világban élünk, s ennek a riasztó ténynek oly ereje van, hogy már a szervezetünk nemhogy apróbb, de még nagyobb - egyértelmű - tiltakozásának jeleire sem vagyunk hajlandóak fékezni a tempónkat.

Ezzel elérkeztünk minden baj legfőbb forrásához, a folyamatos stresszhez.

Krach nélkül

A testünket működtető „intelligencia” rendkívül fejlett, hisz nem kell szívverésünkre, vérnyomásunkra, hormonháztartásunkra, emésztésünkre figyelnünk. Élettani folyamataink oly precízen működnek, mint egy svájci óra: halkan és pontosan. Ha a külvilágból érkező hatások, információk és alkalmazkodóképességünk harmóniában áll egymással, testünk megfelelően üzemel. Ha ez az egyensúly felborul, ráadásul hosszú távon, akkor üt be a krach. Kerüljük el!

Stressztípusok

Mi is az a stressz? Először Sellye János foglalkozott ezzel a jelenséggel, még az 1930-as években. Megállapította, hogy a stressz nem egyéb, mint: „… az ember és a környezete közötti kölcsönhatás folyamatában felmerülő, újszerű magatartási választ igénylő helyzet”.

Egyszerűbben definiálva csak azok a kihívások stresszhelyzetek, melyek először kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak tűnnek, ám mégis megoldást követelnek.

Tehát már a crô-magnoni őseinket is érte stresszhatás, mikor - mondjuk - szembetalálták magukat egy húsevő fenevaddal…

Nekik is igen hamar dönteniük kellett arról, hogy szembeszállnak-e, vagy épp menekülni kezdenek… Azaz az ő esetükben pillanatok alatt lezajlott a stressz - ilyen vagy olyan kimenetellel… Ezzel ellentétben a ma élő ember folyamatosan stresszelt, mindennapjaiban folyamatosan vannak jelen problémagócok.
Stresszreakciók

Sellye szerint a stressz az ember szervezetéből három, egymás után bekövetkező reakciót vált ki.

Az első a vészreakció, mely nem káros, sőt fizikai, pszichológiai fejlődésünkhöz is nélkülözhetetlenül fontos fázis! Már a gyerekkorban is kiemelt jelentőségűek a kihívások. A „széltől is védett” gyermekeknek nehezebb dolguk lesz felnőttkorukban!

A második reakció az ellenállás fázisa, amikor is legszívesebben kikerülnénk az adott helyzetet.

A harmadik reakció a kimerülés állapota, mely akkor következik be, ha nem tudunk megbirkózni az új helyzettel. A permanens feszültség kimerüléshez vezet, s ez már egyértelműen káros.

Stresszorok

A stressz kapcsán beszélnünk kell stresszorokról is. Ezek a veszélyesnek minősülő környezeti hatások. Általában negatív életeseményeket sorolunk e csoportba, mint pl. egy közeli szerettünk elvesztését. De pozitív előjelű események is e halmazba írhatók, mint a házasságkötés, a gyermekszületés.

Az élettani, pszichológiai stresszreakciókat az határozza meg, hogy milyen az érintett elkialkata, beállítottsága. Mindezek miatt az emberek igen differenciáltan reagálhatnak bizonyos helyzetekre: hisz egyikőnk számára egy bizonyos helyzet erős rémületet okoz, míg a másiknak ugyanaz mámorító élményt nyújthat... Gondoljunk csak az extrém sportokra és azok kedvelőire!

Fontos: stressz hatásainak orvoslásakor ezeket a különbségeket okvetlenül figyelembe kell venni!

A krónikus stressz negatív hatásai

A krónikus stressz legkorábban jelentkező tünetei:
- állandó fáradtság
- kimerültség
- levertség
- depresszív lelkiállapot.

A felsorolt tünetek mellett rendszerint jellemző még a bizonytalanság okozta döntésképtelenség, hiszen az érintett ódzkodik az újabb felelősség terhétől. Ehelyett inkább álomvilágot teremt magának, képzeleg, fantáziál, így is védekezni próbál. Ezzel párhuzamosan mindinkább bizalmatlanná válik.

Nem meglepő, hogy szeretteivel is egyre nehezebben jön ki, ráadásul hirtelen lobban haragra. A felsoroltak egyértelműen bizonyítják, hogy emberünk idegei kezdik felmondani a szolgálatot, lelki értelemben pedig a teljes kimerültség állapotát éli meg.

A következő lépcsőfok a szervi problémák kialakulása! Ebben a helyzetben csak olaj a tűzre a függővé válás. Sokan ugyanis cigarettához, nyugtatókhoz, rosszabb esetben alkoholhoz, droghoz nyúlnak rendszeresen, hogy a köréjük fonódó, állandó feszült légkört valahogy el tudják viselni…

A komoly egészségügyi problémák ekkor szinte már elkerülhetetlenek. Kimerültség, szédülés, rosszullétek, emésztési zavarok… Mindez(ek) a kialakulófélben lévő, igazán komoly betegség(ek) egyértelmű testi tünetei, eltérő hosszúságú lappangási idővel.

Ezt a periódust nagyban meghatározza az érintett szervezetének ellenálló képessége!

Óhatatlanul jelentkeznek olyan problémák, mint az impotencia, a szív- és érrendszeri betegségek.

Jegyezzük meg! Sajnos a gyógyszeres kezelés mit sem ér, ha az érintett nem változtat az életvitelén! Az ember túlságosan is bízik magában, s csak azután mérlegel, miután bekövetkezett a baj… De mi ne várjunk idáig!

Valamennyi kell!

Bizonyos mértékű stresszre mindenkinek szüksége van, hisz kisebb impulzusokban, megfelelő adagban üdítőleg hathat a mindennapi életvitelre. Sőt sikerélménnyel jár együtt...

Örvendi Zsuzsanna
| stressz, karrier
2007-01-19 22:49:16

Web Design & Development Prowebshop