A körömrágás kezelése

Világszerte 600 millió ember rágja a körmét. A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.

stressz, szorongás, körömrágás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Vizsgálatok igazolják, hogy a kamaszok mintegy 45 százaléka rágja a körmét, a fiatal felnőttek 20 százaléka. Sokan csak nehezen tanulnak meg megbirkózni szorongásukkal, amihez csúnya körmeik is hozzájárulnak.

A körmüket rágók amennyire csak lehet, igyekeznek elrejteni a kezüket, zsebre dugják, vagy hátra teszik. Gyakran szégyellik magukat, kerülik a társas kapcsolatokat, ami végső soron depresszióhoz is vezethet.

Egy holland üzletember megoldást kínál a körmüket rágók számára. A kezelés lényege egy fogvédő, amelyet akár az alsó, akár a felső fogsorra lehet illeszteni. Az alig látható fogvédő lehetetlenné teszi a harapást, de étkezéshez természetesen le lehet venni.

Négy hét elteltével annyira kiábrándító a sok sikertelen kísérlet, hogy az illető inkább leszokik a körömrágásról – mondja a feltaláló, aki két év alatt kísérletezte ki eszközét, és 150 emberen próbálta ki. Ma már egy külön klinikát tart fenn, ahol a szokás elhagyása után az ügyfelek kéz- és lábkörmeit kozmetikus kezeli. Igen, vannak, akik a lábkörmöket is rágják.

Az orvostudomány egyre több figyelmet fordít a körömrágásra és a hozzá hasonló kényszeres cselekvésekre, mint például a haj tépkedése, a bőr csipkedése vagy a száj belsejének folyamatos rágása.

Sokak számára ördögi körnek bizonyul a körömrágás, mert a lerágott, vérző, sebes körmök látványa fokozza a szorongást.

| stressz, szorongás, körömrágás
2016-03-02 14:17:42


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...