A „bizalomhormon” segít a félénkség leküzdésében

Svájci tudósok szerint az oxitocin nevű hormon elősegíti a bizalom kialakulását. A zürichi Michael Kosfeld vezette kutatócsoport kísérlete során azt tapasztalta, hogy az oxitocin hormont tartalmazó orrspray három adagjától a „befektető” könnyebben adta át pénzét a „megbízottnak”, mint a kontrollcsoport tagjai.

oxitocin, bizalom, hormon | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A kísérlet során a befektetőnek azt mondták, hogy a megbízottnak nem kötelessége visszaadnia a pénzét, azaz a befektetés a pénz elvesztésének kockázatával járt. Akik a hormonból kaptak, ilyen feltételek mellett is bizalommal voltak. Kimutatták azt is, hogy számítógépes tranzakció esetén a bizalom elpárolgott, ami megerősíti azt a megfigyelést, hogy a hatás interperszonális, tehát személyhez kötött és nem a kockáztatás iránti általában vett hajlamhoz van köze.

Kosfeld szerint a hormon segít leküzdeni a személyes kapcsolat során tapasztalt gátlásokat, csökkenti a félénkséget, és a bizalom érzését adja. – Az állatoknál elősegíti a másik megközelítését, ami a mi kísérleti játékunknál a bizalommal volt azonos. – A hormon segíthet a különlegesen félénk vagy visszahúzódó embereknek, és a kutató reméli, hogy a pszichoterápia részeként pozitív hatással alkalmazható.

Arra nézve még további kutatások szükségesek, alkalmas-e a hormon mások becsapására, illetve, hogy italhoz keverve felhasználható-e nem tisztességes célokra.

NewsFox
| oxitocin, bizalom, hormon
2005-06-06 09:52:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop