A körömrágás kezelése

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.

stressz, szorongás, körömrágás | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.
Világszerte 600 millió ember rágja a körmét, a kamaszok mintegy 45 százaléka, a fiatal felnőttek 20 százaléka. Sokan csak nehezen tanulnak meg megbirkózni szorongásukkal, amihez csúnya körmeik is hozzájárulnak.

A körmüket rágók amennyire csak lehet, igyekeznek elrejteni a kezüket, zsebre dugják, vagy hátra teszik. Gyakran szégyellik magukat, kerülik a társas kapcsolatokat, ami végső soron depresszióhoz is vezethet.

Egy holland üzletember megoldást kínál a körmüket rágók számára. A kezelés lényege egy fogvédő, amelyet akár az alsó, akár a felső fogsorra lehet illeszteni. Az alig látható fogvédő lehetetlenné teszi a harapást, de étkezéshez természetesen le lehet venni.

Négy hét elteltével annyira kiábrándító a sok sikertelen kísérlet, hogy az illető inkább leszokik a körömrágásról – mondja a feltaláló, aki két év alatt kísérletezte ki eszközét, és 150 emberen próbálta ki. Ma már egy külön klinikát tart fenn, ahol a szokás elhagyása után az ügyfelek kéz- és lábkörmeit kozmetikus kezeli. Igen, vannak, akik a lábkörmöket is rágják.

Az orvostudomány egyre több figyelmet fordít a körömrágásra és a hozzá hasonló kényszeres cselekvésekre, mint például a haj tépkedése, a bőr csipkedése vagy a száj belsejének folyamatos rágása.

Sokak számára ördögi körnek bizonyul a körömrágás, mert a lerágott, vérző, sebes körmök látványa fokozza a szorongást.

| stressz, szorongás, körömrágás
2020-01-07 12:52:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop