A pénzügyi válság hatása az egészségre

Anyagiakban nem kifejezhető ára van a Wall Street-hullámvasútnak, az amerikaiak álmatlan éjszakákkal fizetnek érte. Az emberek szoronganak, főleg a nyugdíjasok, akik részvényekben és bankban tartják a pénzüket. – Ha valaki szorong, az kihat egész családjára is. Házastársak összevesznek, és ebből a gyerekek sem maradnak ki.

szorongás, krízis1000, krízis1000 | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Furcsa, de bizonyos értelemben ez a válság még a 9/11-nél is súlyosabban érint sokakat, teszi hozzá a kutató, aki szerint többen keresik fel az egészségügyi központokat.

Hónapok óta tart már a krízis. Először fölmentek a gázárak, aztán hozzájött a befektetési bankok és hitelintézetek csődje, az áremelkedések és a tőzsdeválság, a szorongás egyre fokozódik.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy még a felső vezetők sem tudják, mikorra stabilizálódik a helyzet, nem beszélve arról, hogy a legtöbb ember úgy érzi, tehetetlen. A Wall Streeten dolgozók körében talán még érzékelhetőbb a válság.

– Rengetegen jönnek alvászavarral, gyomor- és bélpanaszokkal, és a szokásos influenza vagy megfázás is súlyosabb formában jelentkezik – álltja egy családsegítő munkatársa. – Jobban fogy a nyugtató, és az emberek többet is isznak.

Mit javasolnak a szakemberek?

– Őrizzük meg hidegvérünket. Ne pánikoljunk. Legyünk óvatosak, és ne veszítsük az bizalmunkat. Nagy részben pszichés okai vannak a pánik fokozódásának.

– Kételkedéssel fogadjuk a média jelentéseit. Ha a sajtó nagy világválsággal fenyeget, az csak olaj a tűzre.

– Tegyünk valamit. Aggódásunkat változtassuk tettekké. Bármi, ami azt az érzést nyújtja, hogy mi is tudjuk irányítani pénzügyeinket, sikeresen csökkenti a szorongást.

– Éljünk kiegyensúlyozottan. Ha csak a válsággal foglalkozunk, teljesen kimerülünk mind testi, mind lelki értelemben. Étkezzünk helyesen, kapcsolódjunk ki, figyeljünk az egészségünkre.

– Nézzük át pénzügyeinket, ha eddig nem takarékoskodtunk, itt az ideje. Ha munkahelyünkön megszorítások vannak vagy rövidebb a munkaidő, gondoljuk át, nem kellene-e változtatni.

The New York Times
| szorongás, krízis1000
2008-10-10 02:53:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop