Hirdetés

A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.

munkaidő, betegség, stressz |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


A heti munkaidő 1 órával való növelése azzal jár, hogy a dolgozók átlag 13 százalékkal többször mennek orvoshoz. A munkavállalók úgy érzik, hogy ennyivel hosszabb munkaidő esetén két százalékkal romlik az egészségi állapotuk - közölték a Halle-Wittenbergi és az Erlangen-Nürnbergi egyetem kutatói a Labour Economics című szakfolyóiratban.

A munkaidő növelésének e két káros következményét leginkább a nők és a kisgyerekes szülők érzik meg, valószínűleg azért, mert kevesebb a szabadidejük, és ha nő a munkaidő, erősödik rajtuk a nyomás a munkaidőn kívül.

A férfiak - függetlenül attól, hogy nevelnek-e kisgyermeket vagy sem - átlagosan 7 százalékkal többször fordultak orvoshoz, ha a munkaidő egy órával meghosszabboik, a nők azonban 15 százalékkal gyakrabban mentek orvoshoz valamilyen panasszal.

A rövidebb munkaidő nem jár automatikusan az egészségi állapot javulásával. "Nem lehet következtetéseket levonni arra nézve, hogy mennyi az optimális munkaidő" - írták a kutatók.

A szakemberek a volt NDK területén 1985 és 2014 között, 6500 hivatalnok és más közszolgálati dolgozó körében végzett nagyszabású felmérés adatait elemezték.

munkaidő, betegség, stressz

2019-01-18 11:03:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop