Hirdetés

Az önbecsülés hiánya okozta bonyodalmak

Több vizsgálat is bizonyítja, hogy az önbecsülés alacsony szintje számos problémát okoz, ami káros hatással lehet a külső megjelenésünkre épp úgy, mint párkapcsolatunkra vagy az életpályánkra.

önértékelés, önbecsülés |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik
Az alábbiakban felsoroljuk, mik a leggyakrabban előforduló problémák, és azt is, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Önutálat

Néha valamennyiünkkel előfordul, hogy utáljuk magunkat ezért vagy azért, de ha ez folyamatos és mindenre kiterjed, az az alacsony önbecsülés klasszikus tünete. Düh és frusztráltság jellemzi, ilyenkor még a legkisebb hibáinkat sem tudjuk magunknak megbocsátani.

Segítség:

Hallgattassuk el az önkritikus hangot, és gondolkozzunk pozitívan. Bocsássuk meg a hibáinkat, senki sem tökéletes. Ne féljünk attól, hogy újraírjuk a forgatókönyvet, hiszen az életünkről van szó.

Tökéletességre való törekvés

Az alacsony önbecsülés egyik legrombolóbb aspektusa a perfekcionizmus, az, ha valaki tökéletes akar lenni, ezért persze állandó frusztráltságban él, mert soha nem érzi elég jónak, amit tesz, vagy elér.

Segítség:

Tűzzünk ki reális célokat, és legyünk a tudatában annak, hogy más egy dologban kudarcot vallani, mint teljesen sikertelen embernek lenni. Ne keverjük össze a kettőt, és ne csináljunk a bolhából elefántot.

Negatív testkép

A negatív testkép gyakran jár együtt az alacsony önértékeléssel és ez fordítva is igaz, valamint sok mindenre rossz hatással lehet.

Segítség:

Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, ez bizonytalansághoz vezet. Törődjünk az egészségünkkel, az egészséges étkezés és a kellő mennyiségű mozgás jó közérzetet ad. Ügyeljünk a külsőnkre, a negatív testkép gyakran járhat együtt azzal, hogy elhanyagoljuk magunkat, mondván, „úgysincs értelme”.

Az értéktelenség érzete

Ez akkor uralkodik el rajtunk, ha azt hisszük, hogy nem vagyunk olyan értékesek, mint mások.

Segítség:

Fogadjuk el, hogy mindenkiben van valami érték, valami, amire büszke lehet. Lehet másokat csodálni, de ez ne járjon önmagunk leértékelésével. Ne feledjük, tőlünk is függ, hogy mások milyennek látnak bennünket, hogyan bánnak velünk.

Túlérzékenység

Ez az alacsony önbecsülés egyik legfájdalmasabb megjelenési formája. Ha feldühít a bírálat vagy éppen teljesen magunkba roskadunk tőle, érdemes tenni valamit a túlzott érzékenység ellen.

Segítség:

Figyeljünk oda pontosan, hogy mi is hangzik el, így az értékén tudjuk kezelni mások megjegyzéseit. Ha nem tisztességes a bírálat, emeljük fel a szavunkat ellene, ha van benne igazság, tanuljunk belőle.

Félelem, szorongás

Egyenesen következik az önbecsülés hiányából, ha félünk, és azt hisszük, tehetetlenek vagyunk, képtelenek a változtatásra.

Segítség:

Tegyünk különbséget valódi és alaptalan félelem között, és építsük fel az önbizalmunkat azáltal, hogy szembenézünk a félelmeinkkel.

Düh

A düh normális érzés, de az alacsony önbecsüléssel bíróknál torzulhat. Ha a düh felgyülemlik, kitöréshez vezet.

Segítség:

Tanuljunk meg uralkodni magunkon, de ne hagyjuk fortyogni a dühünket, hanem azonnal fejezzük ki az érzéseinket. Ha ez nem sikerül, próbálkozzunk mélylégzéssel.

Tetszeni akarás

Nagy problémája ez azoknak, akik kevésre becsülik önmagukat, és csak rontja az önértékelést.

Segítség:

Tanuljunk meg nemet mondani, értékünk nem a mások elismerésétől függ. Legyünk néha önzők, vagy legalábbis gondoljunk a saját szükségleteinkre is. Korlátozzuk tudatosan mások ránk gyakorolt hatását, befolyását.
önértékelés, önbecsülés

2023-10-30 18:39:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop