Hirdetés

Az orvos is ember

Annak, hogy az orvosok néha istenként viselkednek, az is lehet az oka, hogy a betegek ezt várják el tőlük.

orvos-beteg viszony |

InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

Az orvos is ember: néha tévedhet, és előfordul, hogy nem találja meg a megfelelő választ. Vannak, akik nem szívesen ismerik ezt be, jobban szeretnek mindentudóknak vagy legalábbis nagyon magabiztosnak tűnni. „Tévedni lehet néha, kételkedni soha”, szól egy régi mondás.

Az utóbbi időben azonban mintha ők lennének kevesebben. Egyre többen beszélnek szívesen kételyeikről és hibáikról, szeretnék, ha rájuk is, mint emberekre tekintenének.

Manapság a tévedhetetlen gyógyító képe már a múlté. Az orvosok nem mindig tudják, mi a baja a betegüknek, vagy mit csináljanak egyes esetekben. Tele vannak bizonytalansággal, és ezt a tényt mind többen osztják meg betegeikkel is.

Annak, hogy az orvosok istenekként kezdtek viselkedni, a betegek az okai, mi akartunk hinni abban, hogy valóban azok, nemcsak úgy tesznek. A legtöbb ember számára elviselhetetlen a bizonytalanság, különösen, ha épp az életéről van szó. Biztonságérzetre van szükségünk, még akkor is, ha tudjuk, lehet, hogy ez hamis.

A félelemmel és reménytelenséggel csak úgy tudunk megbirkózni, ha a bizonytalansági tényezőt csökkentjük, ez természetes reakció  Most, hogy az orvosokra is, mint emberekre tekintünk, lehet, hogy fel kell adnunk ezt a mechanizmust, és ez nem mindig könnyű.

Bár a szakirodalom arra bíztatja az orvosokat, hogy pontosan tárják fel betegeik előtt a kételyeiket, arra nézve nem sok vizsgálat történt, vajon hogyan fogadják valójában a betegek ezt a fajta nyíltságot.

orvos-beteg viszony

2021-04-19 17:05:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop