Hogyan szokjunk le a körömrágásról?

Lehet, hogy nem szívesen ismerjük be, de a legtöbbünknek van legalább egy rossz szokása. Hogyan szabaduljunk meg tőle? Az olyan rossz szokás, mint például a dohányzás, súlyos egészségkárosodással járhat, de mások, mint a körömrágás, a krákogás vagy az ujjpercek ropogtatása nem káros – csak épp gyakran a környezetünk számára elviselhetetlen.

körömrágás, stressz, rossz szokás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Ha valaki nagyon akarja, néhány jó tanács segítségével könnyen megszabadulhat rossz szokásaitól.

Első lépés – Tudatosítsuk a rossz szokást

Ha rá tudunk jönni, mikor és milyen körülmények között csináljuk, miféle érzések kapcsolódnak hozzá, akkor talán a miértre is választ kapunk, így el is hagyhatjuk a rossz szokást.

Második lépés – Foglaljuk össze írásban, amit tudunk

Sokat segít a tudatosításban, ha leírjuk az előzményeket, a – mondjuk – ujjropogtatást kísérő érzelmeinket, és azt, mire gondolunk ilyenkor. Érdemes a naplót legalább egy hétig vezetni arról a rossz szokásunkról, amelytől szeretnénk megszabadulni.

Harmadik lépés – A váltás

Ha rájöttünk, mikor és miért rágjuk például a körmünket, a következő logikus lépés, hogy találjunk helyette valami más, kevésbé idegesítő, helyettesítő szokást. Ha például a körömrágással van gond, próbálkozzunk rágógumival, mondják a szakemberek. A krákogók gyakoroljanak be új légzéstechnikát, ha pedig az ujjait ropogtatja valaki, tegye a kezét olyan helyzetbe, amelyben ez nem lehetséges, vagy foglalja el a kezét valami más gépies cselekvéssel.

A meditáció is segíthet a rossz szokások leküzdésében. Ha sikerült a kiváltó okokat azonosítani, tereljük el a figyelmünket meditációval.

| körömrágás, stressz, rossz szokás
2010-03-11 12:13:01

Web Design & Development Prowebshop