Hirdetés

Ijesztő tünetek – pánikra semmi ok!

Általában megijedünk, ha szokatlan csomót, duzzanatot vagy kiütést észlelünk magunkon. Ne essünk pánikba, az esetek többségében nincs ok aggodalomra.

stressz, pánik, betegség, tünet |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.


Az alábbiakban felsorolunk néhány riasztónak látszó tünetet, és azt is, mikor kell orvoshoz fordulni.

Ne ijedjünk meg egyetlen magasabb vérnyomás-értéktől

Szervezetünk változásait egy sor tényező befolyásolja, a stressz, némelyik gyógyszer, az, amit megeszünk, vagy, ahogy alszunk. Fokozottan igaz ez a vérnyomásra, különösen az első, a szisztolés értékre. Létezik ún. fehérköpenyes magas vérnyomás is, amikor már magától a méréstől is felmegy. Egy-egy magasabb érték még nem ok az aggodalomra.

Mikor vegyük komolyan? Ha havonta többször magasabb a vérnyomásunk, beszéljünk az orvossal, mert a kezeletlen magas vérnyomás szívbetegséghez, stroke-hoz vezethet. A kiugróan magas (180/110 feletti) érték esetén sürgősségi ellátásra van szükség.

Ne ijedjünk meg a kicsit magasabb vagy alacsonyabb labor-eredményektől

Ez egyénenként eltérő, és nagy valószínűséggel számunkra ez a normális. Gyakran épp azért ír elő az orvos laborvizsgálatot, hogy betegenként meg tudja állapítani az illető normális tartományát.

Ne ijedjünk meg az alacsony vérnyomástól

Túl gazdag vagy túl jó alakú sem lehet senki, hasonló a helyzet az alacsony vérnyomással is. Kevésbé terheli meg a szervezetünket, tehát általában jó dolognak tekintik.

Mikor vegyük komolyan? Ha szédülés, ájulás vagy pitvari remegés kíséri, keressük fel az orvost.

Ne ijedjünk meg pár napig tartó hányingertől, hányástól vagy hasmenéstől

Lehet enyhe étel- vagy vírusfertőzés, ám a gyógyulást tekintve majdnem mindegy. Ha nem jár erős hasfájással, magas lázzal vagy véres széklettel, magától elmúlik. Fontos a fokozott folyadékbevitel.

Mikor vegyük komolyan? Ha ájulással, vérhányással jár, hívjunk orvost.

Ne ijedjünk meg a fájdalmatlan, kisebb csomóktól

A szervezet öregedésével kialakulhatnak kisebb csomók, ezek döntő többsége nem rosszindulatú: lehet ciszta, lipóma. Ne essünk kétségbe, legközelebb mutassuk meg az orvosnak.

Mikor vegyük komolyan? Az emlőben tapintható csomókat muszáj tudomásul venni. Érzékeny, meleg, piros duzzanat fertőzést jelent, kezelést igényel.

Ne ijedjünk meg a vérzésektől

Kisebb fejsérülés is erős vérzést okozhat, ne essünk pánikba. A zúzott, vágott sebet nyomókötéssel lássuk el, 5-10 perc múlva enyhülnie kell a vérzésnek. Ha a seb szétnyílik, öltésre lehet szükség.

Mikor vegyük komolyan? Ha nem vagyunk benne biztosak, össze kell-e varrni a sebet, inkább mutassuk meg orvosnak.

Ne ijedjünk meg a végbél friss vérzésétől

Általában aranyér vagy végnél berepedés okozza, nem fekély vagy rák. Gondoskodjunk arról, hogy a széklet legyen laza, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget.

Mikor vegyük komolyan? Ha több napig tart és fájdalmas a végbél vérzése, menjünk orvoshoz.

Ne ijedjünk meg az éles körülírt mellkasi fájdalomtól

A mellkast azonnal a szívvel hozzuk összefüggésbe, pedig itt található a tüdő, egyes csontok, izmok és emésztőszervek is. Köhögésnél is fájhatnak a bordák közti izmok. Nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító segíthet.

Mikor vegyük komolyan? Ha fulladás, láz kíséri, mutassuk meg orvosnak. Ha kétségeink vannak a mellkasi fájdalommal kapcsolatban, jobb felkeresni szakembert.

Ne ijedjünk meg a kiütésektől

A kisebb kiütések ez élet velejárói, soknak oka sem derül ki. Antihisztaminokkal vagy hidrokortizon kenőccsel enyhíthető a viszketés. Gondoljuk végig, milyen új ételféleséget fogyasztottunk, vagy esetleg új sampont használtunk-e. Ha csak a lábunkon jelennek meg a kiütések, növényallergiára gyanakodhatunk. Okozhat a napsütés vagy a verítékezés is kiütéseket.

Mikor vegyük komolyan? Ha a kiütések hirtelen jelentkeznek, gyógyszer bevétele után (különösen, ha antibiotikumról van szó) vagy valamilyen ismeretlen ételtől, azonnal menjünk orvoshoz, különösen, ha fulladás vagy nyelési nehézség esetén, mert életveszélyes allergiás reakció kezdete is lehet. Más esetekben, ha a viszketés napok alatt sem múlik el, szükség lehet hatékonyabb kezelésre.

A legtöbb embert inkább nyugtatni kell, ha valamilyen szokatlan tünet hatására megijed, de vannak, akik épp ellenkezőleg viselkednek, a veszélyhelyzetre is csak legyintenek. Feltétlenül azonnal orvosi beavatkozást igényelnek az alábbiak:
  • Nem pontosan lokalizálható mellkasi fájdalom, különösen fizikai igénybevétel esetén.
  • Addig nem tapasztalt erős fejfájás, kínzó alhasi fájdalom, görcs, különösen lázzal együtt.
  • Súlyos légszomj.


stressz, pánik, betegség, tünet

2022-07-18 13:39:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop